2021. január 16., 11:27

Bejutott Guatemalába több ezer ember, aki gyalog indult Hondurasból az Egyesült Államok felé

Az Egyesült Államokba eljutni akaró több ezer hondurasi állampolgár lépett be illegálisan Guatemala területére péntek este, áttörve a határon felállított kordont.

Hondurasi menekülők
Fotó: dw.com
Hondurasi menekülők. Joe Biden megválasztott elnökben reménykednek

A határ guatemelai oldalán fekvő, a fővárostól mintegy 200 kilométerre található El Florido hatóságai közölték, hogy a becslésük szerint körülbelül 4500 embert számláló tömegben sok a gyerek, ezért nem léptek fel ellenük erőszakkal. Az EFE spanyol hírügynökség mindazonáltal azt jelentette, hogy a határon több incidens történt.

A guatemalai bevándorlási hivatal arra figyelmeztetett, hogy újabb, csaknem 3000 emberből álló csoport tart Guatemalából El Florido felé.

Az emberek péntek hajnalban indultak Hondurasból gyalog az Egyesült Államok felé, sokan hátizsákkal, többségük maszkban. A hírre Guatemala és Honduras több ezer katonát rendelt a határra, és Mexikó is megszigorította déli határának ellenőrzését.

Az idei első ilyen karaván kevesebb mint egy héttel Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt indult útjára.

Alkalmi lakókocsi
Fotó:  tv5monde.info
Vannak, akik alkalmi lakókocsit alakítottak ki

Sajtóhírek szerint jóllehet Biden az elődjénél humánusabb megközelítést ígért, az Egyesült Államok és Honduras között fekvő országok - Guatemala és Mexikó - kormányai fenn szeretnék tartani szigorú határvédelmi intézkedéseiket. Ez valószínűleg Washingtonnak sem lesz ellenére, minthogy a leendő elnök egyes tanácsadói név nélkül nyilatkozva aggodalmukat fejezték ki a bevándorlási hullám esetleges erősödése miatt.

Hondurasi anya
Fotó:  challenges.fr
Honduras - kétségbesett menekülők

Guatemala és Honduras - Salvadorral együtt - Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.