2020. november 9., 21:15

Bécs és Párizs keményebben lép fel a szélsőséges iszlám ellen

Emmanuel Macron francia államfő Párizsban fogadja kedden Sebastian Kurz osztrák kancellárt, a két vezető az elmúlt hetekben a Franciaországot és Ausztriát sújtó terrortámadásokról fog egyeztetni, majd videóhívás keretében, szélesebb körben folytatják a diskurzust Angela Merkel német kancellárral és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, illetve Charles Michellel, az Európai Tanács vezetőjével – írja az AFP hírügynökség. 

Emmanuel Macron-Sebastian Kurz
Fotó: Archívum
Emmanuel Macron és Sebastian Kurz

A terrorizmus elleni harc az uniós belügyminiszterek pénteki tanácskozásán is fontos téma lesz.

Emmanuel Macron a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi 2400-ról 4800-ra duplázza a Franciaország határain szolgálatot teljesítő erők számát a terrorfenyegetettség, a kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítésére. A francia elnök azt is jelezte, hogy támogatja a schengeni övezet szabályainak új alapokra helyezését és az európai külső határok fokozottabb ellenőrzését, egy európai határvédelmi erő létrehozását.

Az osztrák hatóságok közlése szerint nem állnak összefüggésben a múlt heti bécsi terrortámadással azok a rajtaütések, amelyekre hétfőn kora reggel került sor Ausztria négy tartományában, s amelyre több mint egy éve készültek. Olyan személyek és egyesületek ellen léptek fel a biztonsági szervek, amelyek a gyanú szerint támogatták a Muszlim Testvériség iszlamista csoportot és a Hamász palesztin mozgalmat.

A műveletek mintegy hetven gyanúsítottat érintettek, több száz rendőr hatvan lakást, házat, üzletet és egyesületi helyiséget kutatott át. Harminc embert előállítottak, mobiltelefonokat, számítógépeket és dokumentumokat is lefoglaltak. A rendőrségi akció célpontjai olyan személyek voltak, akik gyaníthatóan valamilyen terrorszervezethez tartoztak, terrorista tevékenységet pénzeltek, államellenes kapcsolataik voltak, bűnszervezetekkel tartottak fenn kapcsolatot vagy pénzmosásban vettek részt – mondta el Karl Nehammer belügyminiszter. A művelet eredményeként „megnyesték a politikai iszlám gyökereit” – jelentette ki.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.