2021. november 17., 15:31

Baszkföld kormánya oltási igazoláshoz kötné a szórakozóhelyekre belépést

Baszkföld kormánya a bíróságtól kér engedélyt, hogy oltási igazoláshoz köthesse a szórakozóhelyekre belépést - jelentette be Gotzone Sagardui, a régió egészségügyi tanácsosa kedden Bilbaóban.

buli
Fotó: unsplash.com

Az északi tartományban az egyik legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya Spanyolországban,

százezer emberből átlagosan 188-an kapták el a vírust az elmúlt két hétben, míg az országos átlag ugyanebben az összevetésben 88 fertőzött.

Az autonóm regionális kormány tárcavezetője létfontosságúnak nevezte a terjedés megállítását,

amelynek érdekében szerdától nem lehet megtartani azokat a tömegrendezvényeket, ahol nem tudják garantálni az olyan alapvető járványügyi biztonsági intézkedéseket mint például a távolságtartás.

Emellett azokon a településeken, ahol az esetszám meghaladja a 150-et százezer emberre vetítve, egyáltalán nem lehet tömegrendezvényeket tartani.

Spanyolországban az elmúlt két hétben mérsékelten, de folyamatosan emelkedett az új esetek száma.

Az Antena3 kereskedelmi televízió számítása szerint november elejéhez 40 százalékkal több az fertőzött.

A héten elkezdik beadni az emlékeztető oltást azoknak, akik az egydózisú Janssen-oltóanyagot kapták meg. Mintegy kétmillió ember számára Pfizer vagy Modernával egészítik ki az előzőleg kapott oltást.

A dél-európai ország gyógyszerügyi hatósága (AEMPS) engedélyt adott a spanyol Hipra gyógyszervállalatnak saját fejlesztésű, koronavírus-elleni vakcinája klinikai vizsgálatainak második fázisára.

Az ország tíz különböző kórházában 1100 önkéntes pácienst vonnak be a programba, amelyre azok jelentkezhetnek, akik legalább fél évvel ezelőtt megkapták a Pfizer vállalat oltóanyagának két dózisát.

Az úgynevezett fehérjealegység alapú oltóanyag vizsgálatainak folytatására a spanyol kormány 15 millió eurós támogatást hagyott jóvá. Siker esetén a befejező harmadik fázisba még több embert és külföldi kórházakat is bevonnak.

A Hipra tervei szerint jövő év első felében válhatna elérhetővé a spanyol oltóanyag, amelyből 400 millió dózist tud előállítani 2022-ben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.