2024. március 20., 14:18

Azonnali tűzszünetet követel a brit miniszterelnök-helyettes Gázában

Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes azonnali, humanitárius célzatú tűzszünetre szólította fel szerdán a palesztin Gázai övezetben harcoló feleket.

Így is meg úgy is
Jobbra lent: Oliver Dowden
Fotó: TASR/ma7

Ugyanakkor az izraeli hadsereg küszöbönálló rafahi offenzívája miatt kialakult feszültségek ellenére is London töretlen támogatásáról biztosította a zsidó államot.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére Szöulban rendezett demokráciacsúcson tartózkodó Dowden a Reuters hírügynökségnek elmondta: a brit kormány rendszeresen felhívja Izrael figyelmét arra, hogy tegyen többet a hat hónapja dúló harcok miatt súlyos humanitárius válságban szenvedő gázai civilek védelmében, egyúttal aggályainak adott hangot a segélyek célba juttatásával kapcsolatban.

Ezért is követeljük az azonnali tűzszünetet, annak érdekében, hogy a segélyek bejuthassanak, és - ami a legfontosabb - a túszok kiszabadulhassanak"

- mondta.

A zsidó államnak joga van az önvédelemhez, a Hamász ellen jogszerűen folytatott háború folytatása során ugyanakkor "önmérsékletet és mértékletességet kell tanúsítania"

- vélekedett. Megjegyezte: fennáll a veszélye, hogy a világ elfelejti a Hamász szélsőséges palesztin szervezet október 7-i, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadását Izrael ellen.

Dowden szöuli kijelentéseinek előzménye, hogy az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője múlt csütörtökön bírálta az izraeli kormányzatot a háború kezelése, illetve az izraeli hadsereg küszöbönálló rafahi offenzívája miatt, és beszéde feszültséget okozott Izrael és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok között.

Hétfői telefonbeszélgetésük során Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy a tervezett rafahi hadművelet elmélyítené az anarchiát a Gázai övezetben.

A két vezető megállapodott abban, hogy az izraeli kormány elküldi egy tagját Washingtonba, hogy a tervezett offenzíváról, illetve a tűzszüneti megállapodás lehetőségéről egyeztessen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.