2021. december 26., 10:11

Az USA-ban az omikronos fertőzöttek száma meghaladja a delta hulláma idején mért csúcsot, légi járatokat töröltek

Az Egyesült Államokban a koronavírus omikron variánsa miatt a fertőzöttek száma meghaladja a delta mutáció nyári hulláma idején mért csúcsértéket, szombaton a járványügyi helyzet nyomán ismét légi járatok százait kellett törölni.

omikron
Fotó: TASR/AP

Hírügynökségek felidézték, hogy szeptember elején naponta átlagosan 160 ezer új fertőzöttet regisztráltak, az utóbbi napokban ez az érték 179 ezerre növekedett az omikron variáns dominássá válásával.

Ugyanakkor a nyárhoz képest jóval alacsonyabb szinten van a kórházakban koronavírus miatt kezelt betegek száma.

A helyzet azonban rosszabbra fordulhat, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban még rengetegen nincsenek beoltva. A mintegy 330 millió lakos 62 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

A gyorsan terjedő omikron variáns novemberben tűnt fel az Egyesült Államokban, mára pedig az esetek csaknem háromnegyedéért felelős országosan, míg egyes régiókban, különösen a keleti part mentén ez az arány a 90 százalékot is eléri.

A karácsonyi ünnepek alatt a légitársaságok járatok százait voltak kénytelenek törölni, miután a személyzet több tagját megfertőzte az omikron variáns. Olyanok is voltak, akiknek elővigyázatosságból karanténba kellett vonulniuk.

A repülési adatokat közlő FlightAware amerikai vállalat szerint az Egyesült Államokban szombaton 957, míg szenteste 690 járatot töröltek, felborítva ezzel tízezrek karácsonyi terveit. Csaknem 2000 járat pedig késett.

A cég adatai azt mutatják, hogy világszerte több mint 2700 járatot töröltek szombaton, 7049 pedig késett.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!