cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 30., 12:49

Az ukrán légvédelem visszaverte az orosz erők éjszakai dróntámadásait

Az ukrán légvédelem péntekre virradó éjszaka visszaverte az orosz dróntámadásokat a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint az ország keleti részén - közölték pénteken az ukrán hatóságok.

drón
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy Oroszország ismét infrastrukturális létesítményeket vett célba. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelmi rakéták eltalálták a támadó drónokat.

A kijevi polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy az éjszakai támadások nem érték el céljukat. Közlésük szerint az ukrán légvédelem öt drónt semmisített meg a főváros felett. Egy közigazgatási épület részben beomlott, és egy lakóház ablakai megrongálódtak - tették hozzá.

Halottakról vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

A Dnyipropetrovszki terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a légvédelem az ő régiójában is visszaverte a támadásokat. Három különböző körzetben voltak támadások - írta.

A szomszédos Zaporizzsjai területen az ukrán hadsereg keleti hadműveleti parancsnokságának közlése szerint minden támadó drónt megsemmisítettek.

Csütörtökön Oroszország - ukrán közlések szerint - rakétatámadást indított Ukrajna-szerte, ami Kijevben széles körű áramkimaradásokhoz vezetett. Elsősorban az energetikai infrastruktúra volt a célpont.

Péntek reggel visszavonták az Ukrajna több régiójára előzőleg kiadott légiriadót. Korábban riadókészültség volt a dnyipropetrovszki és a Harkivi területen, valamint a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részein.

Kijevben jelenleg 3,6 millióan élnek, 200 ezerrel kevesebben, mint az orosz különleges művelet február végi kezdete előtt; köztük van 300 ezer menekült az ország minden részéből - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Der Spiegelnek nyilatkozva, amely a német hetilap pénteken megjelent számában olvasható.

Mint elmondta, a háború előtt 3,8 millióan éltek az ukrán fővárosban, márciusban már kevesebb mint egymillióan, júliusban 2-2,5 millióan voltak, jelenleg pedig 3,6 milliót számlálnak, beleértve azt a 300 ezer menekültet, akik az ország más részeiből érkeztek. "A város túlzsúfolt" - tette hozzá.

Kifejtette, hogy a hatóságok a működő mobiltelefonok száma alapján határozzák meg, hányan vannak a városban. Hozzátette, hogy jelenleg "gyakorlatilag minden lakásban" van víz és fűtés.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.