2023. január 11., 14:13

Az ukrán hadsereg szerint Szoledar továbbra is ukrán kézen van

Az ukrán hadsereg szerdai közlése szerint a donyecki régióban található Szoledar város jelenleg is ukrán ellenőrzés alatt áll, és ez a jövőben is így fog maradni.

Ukrajna
Fotó: TASR/AP

Nem sokkal korábban, szerdára virradóra a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője azt jelentette be, hogy csapatai Szoledar egész területe felett átvették az ellenőrzést.

Az ukrán hadsereg ezzel szemben a Telegramon azt közölte: "nem igaz", hogy Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója járhatott a stratégiai fontosságú Bahmuttól mintegy 15 kilométerre fekvő város sóbányáiban.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség korábban olyan fényképet is közölt, amelyen Prigozsin látható egy szoledari sóbányában.
Egy másik szerdai ukrán katonai jelentés arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg 13 különböző helyen vert vissza orosz támadásokat, itt azonban Szoledar városról nem ejtenek szót.

Szoledar és Bahmut térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, de ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.

Szerdára virradóra Jevgenyij Prigozsin azt tudatta cégének, a Konkordnak a VKontaktye orosz közösségi médiaszolgáltatónál vezetett oldalán, hogy "a Wagner katonai magánvállalat csapatai átvették az ellenőrzést Szoledar teljes területe felett, és a város központjában katlan alakult ki, amelyben utcai harcok folynak". A közleményben leszögezték, hogy

a Wagner harcosain kívül más alakulat nem vett részt Szoledar ostromában.

A RIA Novosztyi pedig több képet is közölt annak alátámasztására, hogy a Wagner fegyveresei elfoglalták a város sóbányáit, és az egyik felvételen maga Prigozsin is látható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.