2023. szeptember 5., 15:59

Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért a brüsszeli terrortámadások segítőire

A 2016-os, két helyszínen elkövetett brüsszeli terrortámadások ügyében eljáró szövetségi ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetést kért Salah Abdeslamra és társaira, akiket társtettesként, gyilkosságban és gyilkossági kísérletben való részvételben talált bűnösnek az illetékes belga bíróság július végén - tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

börtön
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A 32 ember halálát és 340 ember sérülését okozó támadások elkövetőinek perében egy belga bíróság júliusban hat férfit talált bűnösnek gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, valamint őket és további két férfit terroristacsoporthoz való tartozásban. Az elítéltek között van Salah Abdeslam is, a 2015-ös, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, akinek franciaországi elítélése után Belgiumban is bíróság elé kellett állnia a Brüsszelben elkövetett támadások miatt.

A napilap beszámolója szerint

az esküdtszéki bíróság előtt Paule Somers illetékes ügyész az életfogytig tartó börtönbüntetés mellett azt is kérte, hogy Salah Abdeslamot fosszák meg szavazati jogától Belgiumban.

Véleménye szerint "nem lehet enyhítő körülményekről beszéni", ugyanis Abdeslam annyira radikalizálódott, hogy a 2015 szeptemberében elkövetett párizsi támadások után úgy döntött, hogy "folytatja háborúját, és ártatlan áldozatokat öl meg". Hangsúlyozta: a vádlott soha nem határolódott el terrorista szándékaitól, sem a támadásoktól. Az Abdeslam elleni ítélet kihirdetése "elengedhetetlen" az áldozatok számára - jegyezte meg Somers.

A beszámoló szerint az ügyészség kedden életfogytiglani börtönbüntetést kért Mohamed Abrinire is - mondván - "ez az egyetlen büntetés, mely arányos a tetteivel". Kijelentették továbbá: a 38 éves belga-marokkói Abrinit, akit Franciaországban már életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a 2015-ös párizsi terrortámadásokban való részvétele miatt, meg kell fosztani belga állampolgárságától.

Életfogytiglani börtönbüntetéssel néz szembe továbbá a Svédországban született Osama Krayem is, aki a merényletek napján, terveivel ellentétben nem hozta működésbe a testére szerelt robbanószerkezetet a brüsszeli metróban. Az ügyészek esetében is azt kérték, a vádlottat fosszák meg szavazati jogától Belgiumban - tájékoztatott a napilap.

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak - köztük a három elkövető -, valamint 340-en megsebesültek, köztük két magyar.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.