2023. június 8., 17:49

Az ügyész szerint nincs terrorista indítéka az Annecy-i késes támadásnak

Semmilyen nyilvánvaló terrorista indítékot nem állapított meg eddig a nyomozás a csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadással kapcsolatban, amelyben hat ember, köztük négy kisgyerek súlyosan megsérült - közölte Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze a támadás helyszínén Élisabeth Borne miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Bánatos késelő
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

"Jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy terrorista indítékról lenne szó" - mondta a vádhatóság képviselője, aki emberölési kísérlet miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a bűnügyi rendőrség folytat le.  

A támadásról készült mobiltelefonos felvétel szerint a magát kereszténynek valló szír állampolgárságú elkövető a késelés közben annyit mondott: "Jézus Krisztus nevében".

A rendőrség elfogta a férfit, egy menekültstátusszal rendelkező szíriai állampolgárt.

A 31 éves Abdalmasih H. 2023. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt - közölték rendőrségi források.

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik.

A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban.

A megtámadott gyerekek három év alattiak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.