2022. február 23., 10:43

Az orosz-ukrán konfliktus nemzetközi jogi szempontból

Nyugat, az Európai Unió és az ENSz is elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését, hogy békefenntartó csapatokat küld a kelet-ukrajnai szakadár területekre. Oroszország megsértette a nemzetközi jogot. A helyzet nemzetközi jogi vetületéről kevés szó esik a politikai-katonai történések mellett.

Donyeck
Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov
Donyeck belvárosa 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott ukrajnai szakadár terület függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot
Békefenntartó missziót a békés állapotok helyreállítására és a tartós béke megőrzése érdekében indíthatnak államok, olyan országok kérésére, amelyek saját területükön nem képesek megszüntetni a konfliktusos, harci állapotokat. Ennek megfelelően nagyon fontos, hogy a békefenntartási műveleteket végző szereplőket az adott államnak külön fel kell kérnie és meg kell hatalmaznia a misszió megkezdésére. Az orosz fél is minden bizonnyal arra fog hivatkozni, hogy a szakadár területek vezetői ezt külön kérték"

– mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Jogi Tanszékének docense.

A függetlenedésre irányuló törekvések a népek önrendelkezési jogából fakadnak szerinte, de a Donyeck és Luhanszk megyében élő kisebbség nemzetközi jogi szempontból nem tekinthető népnek, így a függetlenedés, illetve annak elismerése is nemzetközi jogba ütközik, ahogy az Oroszország katonai beavatkozása is a szakadár területeken.

Az összes ENSZ-tagállam által 2005-ben elfogadott elv szerint lehetőség van a lakosság tömeges atrocitásoktól történő megóvása érdekében, valamint emberi jogok megsértése esetén akár katonailag beavatkozni az azokat elkövető országban.

Tóth Norbert szerint a minszki megállapodás keretrendszere „lebénult”, ezért újra kell tárgyalni a föltételeket. Ebben az Ukrajnában jelen lévő EBESz is segíthetne, akár saját békefenntartókkal is, ha abba minden érintett, beleértve az oroszbarát szeparatistákat is, beleegyezne.

A helyzet kapcsán a szakértő Transznisztriával vont párhuzamot: Moldova oroszbarát részén már a moldáv háborút lezáró tűszüneti megállapodás életbelépése, 1992 óta állomásoznak orosz békefenntartó erők, de lényeges különbség, hogy Oroszország a Dnyeszter Menti Köztársaságot nem ismerte el független államként. Ugyanakkor a chisinaui adminisztrációban érezhető a félelem, hogy a kelet-ukrajnai fejleményekhez hasonló események játszódhatnak le náluk is. Tóth Norbert nem tartja kizártnak, hogy Oroszország végül ennek a területnek függetlenségét is elismeri.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.