2022. március 10., 20:43

Az orosz-ukrán háború 15. napja – 10 pontban

Nézzük meg 10 rövid mondatban, mi is történt a már több mint két hete tartó orosz-ukrán háború mai napján.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP
  1. Nem hozott lényegi előrelépést Lavrov és Kuleba találkozója, amikor is a háború kirobbanása óta első alkalommal ült tárgyalóasztalhoz az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  2. Moszkvába utazott Gerhard Schröder volt német kancellár, hogy megpróbáljon közvetíteni Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az Ukrajna ellen indított háború ügyében.
  3. Az ukrán fővárost már lakóinak mintegy fele elhagyta.
  4. Már ukrán számlán van az az 1,4 milliárd dollár, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán gyorsított eljárásban hagyott jóvá.
  5. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az Ukrajna területén található orosz tulajdon államosításáról szóló törvényt.
  6. Egy új ukrán  törvény értelmében ukrán civilek és külföldiek is tüzet nyithatnak "ellenséges harcosokra".
  7. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette csütörtökön, hogy utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról.
  8. Az ukrán kormány állami élelmiszer-tartalékot képez, hogy biztosítsa a lakosság és a hadsereg ellátását az orosz invázió alatt.
  9. A bezárt külföldi cégek "külső irányítás" alá vételét sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal csütörtökön tartott videókonferenciáján.
  10. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az egész világot manipulálják az orosz hadsereg által elkövetett rémtettekről szóló hamis hírekkel. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.