cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. augusztus 23., 11:30

Az orosz külügyminiszter szerint kiváló szinten az orosz-magyar együttműködés

Az Oroszország és Magyarország közötti együttműködés páratlan szintet ért el - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kedden munkalátogatást tesz Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására.

szijjarto-lavrov.jpg
képünk illusztráció
Fotó: MTI

Lavrov szerint a két ország közötti kapcsolatok alapja

az egészséges pragmatizmus, egymás érdekeinek a tiszteletben tartása, az alkotómunkára való összpontosítás mindkét fél részéről.

Utalva az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett uniós szankciókra, amelyek a magyar-orosz kereskedelmi forgalmat is visszavetették, az orosz külügyminiszter megerősítette, hogy Oroszország olyan volumenben és olyan mélységben kész a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére Magyarországgal, amilyenre magyar partnereik késznek mutatkoznak.

A kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok felújításán túl továbbra is megmarad a beruházások, a műszaki-tudományos és az ipari együttműködés újraindításának lehetősége

- tette hozzá.

Kiemelte

a két ország sikeres együttműködését az új koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben, emlékeztetve arra, hogy Magyarország az első, és egyelőre az egyetlen uniós ország, amely engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát, és jelentős tételt is vásárolt abból.

Hozzátette: vizsgálják ezen készítmény magyarországi gyártásának lehetséges módját.

Az orosz külügyminiszter beszélt arról is:

alaptalanok azok az állítások, hogy az épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték növelni fogja Európa függőségét az orosz gázszállításoktól.

Véleménye szerint helyesebb pozitív kölcsönös függésről beszélni, hiszen Oroszország is érdekelt abban, hogy az európaiak megvegyék a termékeit, adott esetben az energiahordozókat.

Stratégiai tekintetben az Északi Áramlat 2 sok évtizedre megerősíti Európa energiabiztonságát

- jelentette ki.

A Magyar Nemzet kérdésére Szergej Lavrov közölte azt is, hogy

bár mind az orosz, mind a magyar fél kész a rendszeres személyes csúcstalálkozók folytatására, a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kockázatok miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen párbeszédét a közegészségügyi és járványügyi helyzet stabilizálódása után újítják fel.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.