2022. augusztus 5., 13:41

Az önmeghatározás szépsége: a német családügyi(!) miniszter lehetővé tenné az évi egyszeri szabad nemváltoztatást

Marco Buschmann igazságügyminiszter és a német szövetségi kormány családügyekért felelős zöldpárti (mi más?) tárcavezetője Lisa Paus csodálatos törvényjavaslattal rukkoltak elő a minap.

transz
Fotó: unsplash.com

Az "önmeghatározásról szóló" törvényjavaslat lényege, hogy minden egyes német állampolgárnak lehetősége lenne módosítania saját bejegyzett nemét. Igaz, évente csak egyszer!

A javaslat értelmében annak a derék német honpolgárnak, aki egyik reggel ráébred, ő nem a számára kijelölt nem szerint éli életét, csak be kell majd sétálnia az anyakönyvi hivatalba és kérvényeznie a nemváltást. 

Jelen állás szerint ilyesmire csak bírósági döntés után kerülhet sor, ha azonban elfogadják a törvényt, puszta adminisztrációs kellemetlenséggé válik az évi egyszeri nemváltás, ahogy a keresztnév megváltoztatása is. A nemváltás hivatalossá tételéhez még csak sebészeti vagy bármiféle egyéb orvosi beavatkozásra nem lesz szükség. 

Az önmeghatározásról szóló törvény jobbá teszi a transzgender emberek életét és elismeri a diverzitásukat. A társadalom számos területen előrébb jár, mint a jogalkotást. Kormányként eldöntöttük, megteremtjük egy nyitott, sokszínű modern társadalom alapjait.

- jelentette ki Paus.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.