2023. szeptember 29., 11:32

Az olasz külügyminiszter: Németország tisztázza, miért Olaszországba szállíttatja a migránsokat

A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.

Az olaszok besokalltak
Antonio Tajani (mellette elmosódva Annalena Baerbock német külügyminiszter)
Fotó: TASR

Tajani "valóban furcsának és aggasztónak" nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét nem kormányzati szervezet hajója jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet.

Tajani, aki a Hajrá Olaszország (FI) párt vezetője, kijelentette: fel kell tenni a kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mindez véletlen csupán, vagy más húzódik meg a háttérben?

Felteszem a kérdést, hogy a humanitárius hajók mögött nincsenek-e választási érdekek. Nem akarnak migránsokat saját városaikban"

- hangoztatta Tajani. Úgy vélte: a központi kérdés az, hogy "migránsokat akarnak menteni, vagy azt akarják elkerülni, hogy Németországba érkezzenek".

Hozzátette: a civil hajóknak abba az országba kell vinniük az embereket, amelyek zászlaja alatt hajóznak. Ez az egyetlen megoldás, annál is inkább, mivel a migránsok Olaszországból más európai országokba akarnak továbbmenni - hangsúlyozta.

Tajani a brüsszeli tanácskozáson német kollegájának, Annalena Baerbocknak is tolmácsolta a római kormány aggodalmait.

Azzal kapcsolatban, hogy Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter feltűnően gyorsan, nyilatkozat nélkül távozott az EU-ülésről, Tajani azt mondta: Olaszország semmire nem mondott nemet, de időt kért a javaslatok átgondolására.Piantedosi Brüsszelből egyenesen a szicíliai Palermóba ment, ahol Líbia és Tunézia belügyminiszterével egyeztetett a migrációs helyzetről.

A római kormánypalota korábban fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a német kormány szeptemberben 790 ezer eurót adott az SOS Humanity berlini nem kormányzati szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékenykedik, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szeptember 25-én levélben kért magyarázatot Olaf Scholz német kancellártól.

Matteo Salvini a Liga párt vezetője, miniszterelnök-helyettes "ellenséges magatartásról" beszélt Berlin részéről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.