2022. július 20., 16:02

Az olasz kormányfő új bizalmi paktumot kért a parlamenti pártoktól a kormányzás folytatására

Kormányprogramot vázolt fel szerdán a következő hónapokra Mario Draghi olasz miniszterelnök a parlament felsőházában mondott beszédében, amelyben a nemzeti egységkormány folytatását szorgalmazta a pártok közötti új bizalmi szövetséggel.

Fotó: TASR/AP

Mario Draghi közel negyvenperces felszólalása végén kijelentette, hogy a parlamenti pártoknak nem neki,

hanem az olaszoknak kell választ adni arra, készek-e a 2021 februárjában létrehozott nemzeti egységkormány folytatására.

Hozzátette, hogy a folytatáshoz újra kell építeni a politikai erők közötti bizalmi paktumot, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) július 13-án megvonta a kormány iránti bizalmat. Az M5S döntése, vélte Draghi, felborította azt a nemzeti egységet, amelyen a kormány munkája alapult. Emlékeztetett, hogy

a Draghi-kormány a legsürgősebb és halaszthatatlan problémák, vagyis az egészségügyi, gazdasági és társadalmi vészhelyzet megoldására született.  

Olaszországnak a pártok részéről nem látszólagos bizalomra van szüksége, amely elpárolog a kényelmetlen intézkedésekkel szemben

- hangoztatta Draghi. Azt kérdezte a pártoktól, készen állnak-e  az erőfeszítés folytatására, amelyet még a kormány első hónapjaiban tettek, és amely azóta "erejét vesztette". Hozzátette, hogy a politikának komoly választ kell adnia az olaszok egyre növekvő aggodalmaira.

Mario Draghi kormányának eddigi eredményeit és jövőbeli terveit vázolta fel, hangsúlyozva, hogy

elsőrendűnek a pandémia utáni gazdasági helyreállítási források felhasználási programjának elindítását tartja.

Elmondta, hogy Olaszország eddig 45,9 milliárd euróban részesült, és a következő hetekben további 21 milliárdot utal az Európai Unió Rómának ötvenöt gazdasági projektre.

Draghi igazságügyi, nyugdíj- és adóreformot szorgalmazott. Bejelentette, hogy 2024-ig meg akarják szüntetni Olaszország függőségét az orosz gáztól, amely február óta a korábbi negyven százalékról huszonöt százalékra süllyedt.      

A kormányfő az M5S követeléseire utalva bejelentette, hogy támogatja az európai minimálbér bevezetését. Az M5S által bevezetett állampolgári jövedelemnek azonban az átalakítását sürgette.

Ukrajna felfegyverzéséről amit az M5S ellenez azt mondta, ez az egyetlen mód az ukrajnaiak védekezésének biztosítására.  

Mario Draghi kormánya európai elkötelezettségét hangsúlyozta, és megemlítette, hogy vele Róma támogatni kívánja az unió költségvetési reformjait és szorgalmazza a közös európai védelmi rendszert is.
A miniszterelnök felszólalását a frakciók válaszai követik, utána a kormányfő reakciója várható, a szenátusi voksolás pedig az esti órákban kezdődik.

Mario Draghi, aki korábban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is volt, július 14-én nyújtotta be lemondását az államfőnek, miután az M5S a kormány energiacsomagjáról tartott parlamenti szavazásán kivonult az ülésteremből.

Az államfő nem fogadta el a lemondását, és arra kérte őt, hogy a parlamentben mérje fel az erőviszonyokat a kormányzás folytatásához. Draghi az M5S nélkül is elegendő többséggel bír a parlament mindkét házában, de a jelenlegi válsághelyzet gyakorlatilag pontot tett a közgazdász kormányfő vezette széles kormánykoalíció végére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.