cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. február 7., 15:27

Az "N-betűs szó" miatt kénytelen magyarázkodni Joe Rogan

Rossz idők járnak Joe Roganre, a világ legnépszerűbb podcastere már második hétvégéjét töltheti magyarázkodó videó forgatásával. Míg két hete a Covid-19-cel kapcsolatos két adása miatt kellett egy 10 perces videóban világossá tenni álláspontját, a múlt hétvégén az "N-betűs szóval" gyűlt meg a baja, ami napjainkban az egyik legerősebb kulturális tabu az Egyesült Államokban.  

Joe Rogan
Joe Rogan
Fotó: Képarchívum

12 év alatt, több adásban, összesen 24 alkalommal használta Joe Rogan, a Spotify streaming szolgáltató legnépszerűbb előadója a nigger kifejezést. A sértő, vitathatatlanul  rasszista töltésű szó erős kulturális tabu az Egyesült Államokban, és általában az angol nyelvterületen. A hozzá tapadó társadalmi-kulturális terheltséget a szó nyelvhasználatból való kiszorításával próbálják felülírni, és N-betűs szóként hivatkoznak rá. Ha mégis, véletlenül kicsúszik, annak komoly következményei vannak. Hogy csak egy pédát említsek, 2020 augusztusában a BBC vezérigazgatójának kellett bocsánatot kérnie, miután 18 600 panasz érkezett azt követően, hogy egy rasszista indíttatású bristoli incidensről beszámoló tudósításban elhangzott.

Mindez annak ellenére, hogy a tévés egy 21 éves kórházi dolgozó megtámadásáról tudósítva idézte, a támadók előzőleg verbálisan is gyalázták áldozatukat; ráadásul a forgatókönyvet a családdal is egyeztették, akik hozzájárultak a sértő kifejezés elismétléséhez, hogy ezzel is pontosabban tudják illusztrálni a támadás jellegét, súlyosságát, tehát egyértelmű volt, hogy nem rasszista célzattal használta.

Azt követően, hogy Rogan N-betűs szavakat sorjázó videója napvilágra került, India Arie Grammy-díjas énekes és dalszerző is kérte zenéjének eltávolítását a Spotify-ról. Arie megnyilatkozása mértéktartó, nem követeli Rogan eltávolítását, elhallgattatását, mint sokan mások, mindössze annyit mond: "Joe Rogannak joga van azt mondani, amit mondani akar, de úgy gondolom, nekem is jogom van azt mondani, amit mondani akarok." Ugyanakkor nem lehet elvonatkoztatni attól sem, hogy a zenészek nehezen nyelik le azt a békát, hogy míg ők alacsony jogdíjakat kapnak a streaming szolgáltatótól, a svédek Rogan műsorának exkluzív jogaiért 100 millió dollárt fizettek. Enélkül talán hitelesebb lett volna a videó. A videó végén Arie megjegyzi, az ő véleménye az, ezt a szót semmilyen kontextusban nem kellene használni.

Joe Rogan ugyanis az Instagram- és Facebook-profiljára feltöltött videóban elmondja, a videóban található szegmensek kontextusukból kiragadva szerepelnek. A videóban elmondja, milyen volt az eredeti szövegkörnyezet, pl. Quentin Tarantinóval a Ponyvaregényről beszélgettek, amelyben az N-betűs szó többször is elhangzik, vagy egy Netflix-műsorról stb. Ezzel együtt is bocsánatot kér a szóhasználatért, szégyenteljesnek, rettenetesnek nevezte azt. Rogan kijelenti, nem rasszista, de azt is hozzáteszi, "ha az embernek mentegetőznie kell, hogy nem rasszista, akkor "egyértelműen elb...ta. És én elb...tam."

Rogan videója e cikk közzétételéig 194 ezer lájkot kapott, 12 ezren osztották meg, és 67 ezren szóltak hozzá.

Az esettel természetesen az amerikai média teljes spektruma is foglalkozik. Claire Atkinson szerint nehezen hihető, hogy a Spotify nem hallgatta meg az összes adást, mielőtt megkötötte volna a 100 millió dolláros üzletet. 

A számtalan bíráló nyilatkozat mellett természetesen akadnak támogató jellegűek is. David Goggins ultrafutó, motivációs előadó azt írja az Instagramján: "Az első dolog, amit gondolok. Rasszista Joe Rogan? Nem. Rosszul tette Joe, hogy a nigger szót használta? Igen." Goggins elmondja, amíg felnőtt, és fiatal éveiben annyiszor nevezték niggernek, hogy meg sem tudja számolna. "Soha sem azt mondták: N-betűs szó, azt mondták nigger. Mindent tudok a ki...tt rasszistákról" – írja Goggins, hozzátéve, hogy ezek az adások évekkel ezelőtt jelentek meg, és egészen ideáig senki nem foglalkozott velük, mindaddig, amíg Rogan véleménye nem fért bele egy bizonyos narratívába. 

Jocko Willink bestseller szerző, az EchelonFront konzultációs cég tulajdonosa is a közösségimédia-csatornáin tett közzé egy 12 perces videót, melyben személyes kapcsolatukról beszél, és arról, hogy mindenkinek vállalni kell a felelősséget a tetteiért, ugyanakkor meg is kell tudni bocsátani a hibákat.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója úgy nyilatkozott: "Ugyan határozottan elítélem, amit Joe mondott, de leszögezném, nem hiszem, hogy az elhallgattatása lenne a megoldás." A tartalomszolgáltatók elnémítását Ek veszélyes terepnek nevezte, ugyanakkor tisztán látható tartalmi szabályozást helyezett kilátásba. A Rogan körüli botrány iparági értesülések szerint eddig kétmilliárd dollárjába kerülhetett a Spotifynak. 

A Nielsen mérési adatai szerint 2021 harmadik negyedévében Rogan adásai részenként 11 millió embert értek el. Második helyen a foxos Tucker Carlson Tonight áll. Ezt további három, a Fox Newson futó műsor követi. Az MSNBC-n futó The Rachel Madoww Showt adásonként 2,2 millióan nézik, míg a Rogant jelenleg leginkább ekéző CNN főműsoridős nézettségi átlaga 0,82 millió néző volt 2021 őszén. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.