2024. május 31., 20:23

Az izraeli hadsereg bevonult Rafah központjába és kivonult Dzsabalíjából

Az izraeli hadsereg (IDF) bevonult a Gázai övezet déli sarkán fekvő Rafah központjába, és kivonult az övezet északi részén a harmadszor megtámadott dzsabalíjai menekülttáborból.

izraeli-palesztin háború
Fotó: TASR/AP

Az izraeli katonák pénteken kivonultak a dzsabalíjai menekülttáborból, miután harmadszor is befejezték a városrész megtisztítását a Hamász harcosaitól, akik visszatértek korábbi, hasonló hadműveletük után.

Az IDF ebben a hónapban azért nyomult be  a háború kezdete óta harmadszor Dzsabalíjába, hogy elűzzék a Gáza északi részén újból megtelepedni próbáló Hamász fegyvereseit, és mert hírszerzési információkat szereztek izraeli túszok ott őrzött holttesteiről.

A húsznapos hadművelet pénteken kora reggel ért véget. A jelentés szerint a menekülttábor elleni harcok eredményeként megtalálták, és Izraelbe szállították hét túsz holttestét, leromboltak tíz kilométernyi alagutat, és megöltek több száz iszlamista fegyverest.

Az övezet déli részén eközben mélyebbre nyomultak Rafah városban - közölte a katonai szóvivő pénteken. Az IDF pénteken két, Gázában elesett újabb katona nevét jelentette be, egyikük 24, másikuk 20 éves volt.

Az ismételt dzsabalíjai harcokban tíz izraeli katona vesztette életét, a hadsereg halálos áldozatainak száma a hét hónapja tartó szárazföldi hadjáratban 294.

A Hamász terrorszervezet péntek este videofelvételt tett közzé az október 7-én elrabolt elrabolt Noa Argamani hangjával, mely valószínűleg csütörtökön készült. Családja azt kérte, hogy ne jelentessék meg a felvételt, amelyen szerintük nyilvánvalóan diktált szöveget mondott el.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.