Az iráni elnök kész együttműködni Joe Bidennel

2020. november 11., 14:12
ma7 | MTI

Haszan Róháni iráni elnök szerdán kijelentette, hogy kész együttműködni az amerikai elnöki hivatal átvételére készülő, demokrata párti Joe Bidennel.

Haszan Róháni
Fotó: MTI
Haszan Róháni iráni államfő
Célunk, hogy lekerüljön az amerikai szankciók terhe az iráni nép válláról. Ez a célkitűzés megfelel a nemzeti érdekeinknek"

- mondta Róháni az állami televízióban közvetített beszédében.

Arról is beszámolt, hogy országa kész tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal, amennyiben az új kormány ismét csatlakozik a Donald Trump amerikai elnök által felmondott nukleáris megállapodáshoz, illetve eltörli az azóta elrendelt büntetőintézkedéseket.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszatérjünk a 2016 és 2017 közötti időszakhoz, amikor is az atomalku és a szankciók feloldása nyomán növekedésnek indult az iráni gazdaság"

- fogalmazott Róháni, és arra kérte politikai ellenlábasait, hogy ne akadályozzák ezen célok elérését.

Az iráni elnök tanácsadója, Diako Hoszeini úgy vélekedett, hogy Trump még hivatali idejében "szabotázs" útján meg fogja nehezíteni az Egyesült Államok visszatérését az iráni atomegyezményhez.

Irán kapcsolatai az Egyesült Államokkal 2018-ban jelentősen megromlottak, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és új szankciókat hozott Teherán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti a szerződésben foglaltakat - vagyis atomprogramját csakis békés célból folytatja -, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz.

Az elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai Trump győzelméért szurkoltak, ugyanis nem szeretnék, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor van esély rá, hogy csillapodik Teherán és Washington ellenségeskedése.

Kövesse facebook oldalunkat is!