2023. február 27., 09:23

Az internetes óriásvállaltok különadója sértheti az egyenlőséget és sokba kerülhet az európaiaknak

Hollandia arra figyelmeztetett hétfőn, hogy komoly következményei lehetnek annak, ha az amerikai internetes óriásvállalatokat különadóval sújtják az eurómilliókba kerülő hálózatfejlesztések finanszírozásának megoldására, mivel az sértheti az úgynevezett netsemlegesség szabályait és komoly áremelkedést jelenthet az európai felhasználóknak.

Ők megmondták
Micky Adriaansens - Thierry Breton
Fotó: Twitter/ma7

Az európai uniós országok illetékesei közül elsőként Micky Adriaansens holland gazdasági miniszter reagált a tervezett lépésre, amely azon a tanácskozáson hangzott el, amelyet csütörtökön nyitott meg Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos arról, hogy ki fizeti majd a költséges 5G hálózatfejlesztések számláját.

A szolgáltatók, köztük a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica, a Telecom Italia hosszú ideje lobbiztak a technológiai óriásvállalatok hozzájárulásáért, és szövetségesre találtak Bretonban, az Orange korábbi vezérigazgatójában.

Az Alphabet, az Apple, a Meta, a Netflix, az Amazon és a Microsoft szerint viszont az internetadó sértené a felhasználók egyenlőségét biztosító uniós szabályokat. Ezek az óriáscégek bonyolítják le a távközlési szolgáltatók szerint az internetes adatforgalom több 50 százalékát.

Adriaansens szerint viszont a holland kormány által megrendelt kutatás, amelyet az Oxera készített, azt mutatja, hogy komoly hátrányokkal járna egy ilyen adó bevezetése.

"A fogyasztókat fogja büntetni" - hangsúlyozta a miniszter. Mint kifejtette: rosszul járnak majd a távközlési cégeknél előfizetéssel rendelkező fogyasztók, akik streaming- és videoszolgáltatásokra is előfizetnek, mivel az utóbbi előfizetés díja feltehetően nőni fog, ugyanis a nagyvállalatok valószínűleg rájuk fogják hárítani az különadót.

Az Oxera tanulmánya megállapította, hogy az európai távközlési szolgáltatókat az internetes adatforgalom erőteljes növekedése ellenére sem terhelik magasabb hálózati költségek. Emellett azt is kimutatta, hogy a hálózatok korszerűsítésével nőtt a vállalatok működési nyeresége. A jelentés leszögezte, hogy az óriáscégek megadóztatása nem növelné egyértelműen a gazdasági hatékonyságot, miközben jelentős költségekkel járna.

Adriaansens elismerte, hogy megalapozottak az aggodalmak, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem képes kielégíteni az elvárásokat és ambíciókat, ugyanakkor leszögezte, hogy szerinte nem ezen a módon kellene megoldani ezt a problémát.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.