2023. szeptember 1., 18:26

Az indiai ellenzék a magyar modellt követné

India 26 ellenzéki pártja pénteken megegyezett, hogy Narendra Modi miniszterelnök és a kormányzó hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) leváltása érdekében közös ellenzéki pártszövetségben indulnak a jövő májusi országos parlamenti választásokon.

Nagy mellénnyel
Narendra Modi kormányfő nagyon népszerű
Fotó: TASR

A legnagyobb ellenzéki párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) vezetői, Sonia Gandhi és Rahul Gandhi - mindketten a befolyásos politikai dinasztia tagjai - kétnapos tárgyalásokat folytattak más fontos ellenzéki vezetőkkel Mumbaiban.

A júniusban alapított ellenzéki pártszövetség (Indian National Developmental Inclusive Alliance - INDIA) tagjai megegyeztek, hogy a "kompromisszumokra épülő együttműködés szellemében" kidolgozzák a mandátumok megosztását az indiai államokban, elkerülve, hogy az elvesző töredékszavazatok Modi pártját erősítsék. Céljuk, hogy minden szavazókörzetben egyetlen közös jelöltet állítsanak a kormánypárt politikusával szemben.

Szambit Patra, a BJP szóvivője kijelentette: az ellenzéki pártszövetség az egység látszatát kelti, ám tagjai a 2024-es választásokon csúnyán összevesznek majd egymással.

Elemzők szerint az ellenzéknek nehéz dolga lesz a kormány, illetve a miniszterelnök leváltásával, Modi ugyanis India messze legnépszerűbb vezetője. A kormányzó BJP tíz indiai államot irányít közvetlenül a 28-ból, négy másik államban koalícióban kormányoz, a parlamenti alsóház 543 képviselői helyének pedig több mint 55 százalékával rendelkezik.

Modi 2014 óta India miniszterelnöke. Pártjával 2019-ben egy újabb ciklusra kapott felhatalmazást a szavazóktól, miután a megosztott ellenzékkel szemben győzelmet aratott a választásokon.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.