2021. november 28., 12:27

Az Európai Unió testkamera viselésére kötelezné a rendőröket

Ismét szóba került a szlovákiai romák elleni rendőri erőszak az Európai Parlament plenáris ülésén. Megemlítették a szepsi rendőrségi razzia hírhedt esetét is, amikor az áldozatok hirtelen tettesekké váltak.

rendőr, testkamera
Fotó: pixabay.com
Illusztrációs felvétel

A jelentés szerint a rendőrség az Európai Unióban aránytalanul kriminalizálja a romákat.

Néhány képviselő ugyanakkor támogatja a rendőrséget, azzal érvelve, hogy a romák nem hajlandók beilleszkedni a társadalomba.

A rendőri brutalitás és a romák elleni erőszak ismét téma volt az Európai Parlamentben. A témával kapcsolatban szó esett Szlovákiáról is.

„A kassai rendőrőrsön bántalmazott fiúk ügye került szóba, amikor a rendőrök roma fiúkat kényszerítettek arra, hogy levetkőzzenek, majd pofozzák fel egymást” – ismertette a témát Peter Pollák EP-képviselő.

Michal Šimečka pedig a 2013-as szepsi rendőrattakot hozta fel szomorú példaként,

amikor az áldozatokat tettesek szerepében tüntették fel és hurcolták meg a bíróságon.

Több hasonló esetben az európai bíróság tett pontot az ügyek végére. Merthogy hasonló esetek az Unió több tagállamából is ismertek. Az EP-képviselők már nem nemzeti ügyről beszélnek, hanem egy európai szintű problémáról.

„Ha végignézzük azokat az országokat, ahol roma származású emberek élnek, azt látjuk, hogy ez a rendőrségi brutalitás ezekkel a polgárokkal szemben statisztikailag valóban kiugrik” – mondta Miriam Lexmann EP-képviselő.

„Egy sem Európához, sem Szlovákiához nem tartozó népcsoportként kezeljük őket, úgy, mint az idegeneket.

Ezek az emberek pedig évtizedek, sőt, több száz éve közöttünk élnek

 – mondta Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Az Európai Unióban 6 millió roma él. A plenáris ülésen több képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan közülük nem akarnak integrálódni.

Abban viszont megegyeztek, hogy ugyanazt a megközelítést kell mindenkivel szemben megtartani.

„Ez összefügg azzal, ahogyan a rendőrség és az igazságszolgáltatásban részt vevő intézmények hozzáállnak az ilyen esetekhez” – magyarázta Vladimír Bilčík EP-képviselő.

Ezért, bárminemű kétely elkerülése érdekében a képviselők azt javasolják, hogy az Európai Unióban minden rendőrt testkamerával kellene felszerelni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!