2021. április 12., 14:04

Az Európai Unió bűnüldöző hatósága a szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztet

Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol hétfőn kiadott jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett.

Fotó: TASR/AP

A hágai intézmény,a legutóbbi négy évet átfogó elemzésében felhívta a figyelmet, hogy

az erőszakos bűnszervezetek egyre több olyan vállalkozásra csapnak le illegális tevékenységeik legitimizálása céljából Európa-szerte, amelyek gazdasági erejét a koronavírus járvány meggyengítette.

Az elhúzódó járvány súlyos gazdasági visszaesett okozott, és okoz továbbra is Európában és világszerte, amely kiváló táptalajt kínál a szervezett bűnözésnek

- emeli mi a jelentés. Rávilágít többek között arra is, hogy

a kábítószer, különösen a kokainkereskedelem példátlan méreteket öltött, és az abból származó nyereséget a bűnszervezetek arra használják, hogy beszivárogjanak az európai gazdaságba és aláássák az európai társadalmakat.

A jelentéstevők arra is kitértek, hogy bűnszervezetek egyre többször alkalmaznak fizikai erőszakot, nemcsak rivális szervezetekkel vagy saját tagjaikkal szemben, hanem olyan állampolgárokkal szemben is, akik gátolják őket céljaik elérésében.

A bűnszervezetek által elkövetett halálos és súlyos erőszak legnagyobb részéről a kábítószer piacon számoltak be

-írja a jelentés.

A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy

a bűnbandák gyakran kezdenek egészségügyi védőeszközök, és gyógyszeripari termékek hamisításába.

Ezek illegális értékesítése, különösen koronavírus elleni oltóanyagoké a válság kezdete óta jelentősen felerősödött.

Az Európai Bizottság hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy

a héten a testület szervezett bűnözés elleni stratégiát mutat be, amelynek célja, hogy meghatározza a bűnszervezetek tevékenységeit felszámolni hivatott uniós intézkedéseket a következő öt évre nézve.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.