2021. szeptember 29., 16:31

Az Európai Bizottság új elemeket mutatott be az uniós migrációs csomaghoz

Az Európai Bizottság kedden a tavaly szeptemberben bemutatott migrációs csomagjavaslatát kiegészítve új elemeket vázolt fel, köztük az embercsempészés elleni megújított európai uniós cselekvési tervet, valamint az illegális migránsok munkáltatóival szembeni szankciókról szóló kezdeményezést.

illegális bevándorlás
Fotó: TASR/AP
képünk illusztráció

Az embercsempészet elleni akcióterv megerősítésével kapcsolatban Ylva Johannson belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy

a legfrissebb adatok szerint az illegális migránsok mintegy 95 százaléka emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek segítségével jutott el az EU-ba.

A kezdeményezés keretében a bizottság a Fehéroroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodás részleges felfüggesztését szorgalmazza, amely főként az Aljakszandr Lukasenka vezette kormányzat hivatalnokait érintené.

Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület európai értékekért felelős biztosa hangsúlyozta:

azok, akik Európa egységét akarják megbontani, csalódottak lesznek. Külső határaink közös felelősségünk, és a fehérorosz rezsim legújabb taktikái - konkrétan az állam által szponzorált embercsempészet - közös választ igényelnek.

A javaslat egyben reagál arra is, hogy az állami szereplők a szabályozatlan migrációt eszközként használják.

Az illegális bevándorlók munkáltatóival szembeni szankciókról szóló kezdeményezés uniós jogi keretet javasol a szabálytalan foglalkoztatás megelőzéséhez.

Johansson azt mondta, hogy brüsszeli adatok szerint az európai munkapiac 17 százalékát az ilyenfajta munkaerő alkalmazása teszi ki, ami amellett, hogy nem biztosítja a migránsok szociális jogait és kizsákmányoláshoz vezet, jelentősen ösztönzi az illegális bevándorlást.
Az Európai Bizottság nyomatékosan felkérte az uniós tagállamokat az új migrációs csomag elfogadásra,

mert a paktum javaslatai nagymértékben segíthetnek a tagállamoknak megoldást találni a jelenleg felmerülő számos problémára.

A legfrissebb adatok megerősítik, hogy

a koronavírus-járvány miatt tavaly csökkent az illegális bevándorlók száma, azonban ez a visszaesés átmeneti volt.

A törvénytelen határátlépések száma idén újra növekedett, különösen a Földközi-tenger középső és nyugati térségéből, illetve a keleti határok felől (Fehéroroszországból) érkező illegális migránsok esetében.

Az EU azzal vádolja Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rezsimje szállít szándékosan migránsokat az uniós határokhoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt, melyből anyagi nyereségre is szert tesz.
Megosztás
Címkék