2021. március 26., 12:16

Az európai baloldal az uniós jogalkotást a nemzeti kormányok megbüntetésére használja

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt és a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportjai pénteki közös közleményükben visszautasították Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő nyilatkozatát, amelyben - mint írták - egy közösségimédia-bejegyzésben közvetetten elismerte, hogy az európai baloldal az uniós jogalkotást a nemzeti kormányok megbüntetésére használja.

Deutsch Tamás
Fotó: MTI
Deutsch Tamás

A PiS és a Fidesz európai parlamenti delegációi a közös közleményben kijelentették:

véget kell vetni a politikai boszorkányüldözésnek.

Mint emlékeztettek, Sophie in 't Veld közölte, a lengyel és magyar kormánnyal kapcsolatos aggályok nem jogi, hanem politikai természetűek.

Így egy technokrata, jogi válasz nem oldja meg a helyzetet. Politikai válaszra van szükség. Akárhogy is próbálják elkerülni, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak állást kell foglalnia
- írta a holland politikus.

A nyilatkozat kapcsán Ryszard Legutko, a PiS delegációvezetője, az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoportjának társelnöke úgy fogalmazott:

nem fogadhatjuk el, hogy a baloldal pártpolitikai okokból nemzeti kormányokat fenyegessen.

A tagállamok belpolitikájába való beavatkozás messze túlmegy az uniós szerződések Európai Parlamentre vonatkozó rendelkezésein, ezzel gyakorlatilag a tagállamok és az uniós intézmények közötti tisztességes együttműködés alapjait ássák alá. Ez a hozzáállás csak növeli a megosztottságot Európában, amely elfogadhatatlan - közölte.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az írta:

In 't Veld nyilatkozata csak megerősíti, hogy a baloldal valódi célja a jogállamisági feltételrendszernek nevezett mechanizmussal nem az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, hanem a konzervatív kormányok pénzügyi megbüntetése.

Európa legsúlyosabb egészségügyi és gazdasági válságának kellős közepén a politikai boszorkányüldözés helyett a szolidaritásnak és az egységnek kellene felülkerekednie - tette hozzá a fideszes politikus.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.