2021. február 4., 18:24

Az Európa Tanács szerint Oroszországnak tiszteletben kell tartania emberi jogi kötelezettségeit

Az Európa Tanács csütörtökön sajnálatát fejezte ki az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letöltendő börtönbüntetéséről két nappal korábban meghozott határozat miatt, és arra szólította fel az orosz hatóságokat, hogy tartsák be az európai emberi jogi egyezményben foglaltak szerinti kötelezettségeiket.

Alekszej Navalnij
Fotó: Portfolio
Alekszej Navalnij egy tüntetésen

A Strasbourgban kiadott közleményt Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, valamint - az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága német elnökségének nevében - Michael Roth, Németország külügyi államminisztere írta alá.

A közlemény szerint

az Európa Tanács rendkívül aggasztónak tarja a Navalnij perének idején lezajlott tiltakozásokon részt vevőkkel, köztük újságírókkal szemben alkalmazott erőszakot és letartóztatásokat.

Mint emlékeztettek,

a gyülekezés szabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog az emberi jogok európai egyezménye által garantált alapvető jogok, amelyeket - mint kiemelték - szigorúan tiszteletben kell tartani.

Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a békés tüntetők és az újságírók ellen elkövetett visszaéléseket, és állítsák bíróság elé a felelősöket annak érdekében, hogy teljesítsék Oroszország mint az Európa Tanács egyik tagállamának emberi jogi kötelezettségeit

- fogalmaztak.

Az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Alekszej Navalnij perének keddi tárgyalása idején és az ítélet kihirdetését követően tartott tüntetések alatt. Moszkvában 1145, Szentpéterváron pedig 246 embert vettek őrizetbe. A rendőrség a fellépés során az ellenzéki média helyszíni jelentései és a részvevők felvételei szerint gyakran erőt és kényszerítő eszközöket - gumibotot és elektromos sokkolót - alkalmazott.
Az illetékes moszkvai bíróság kedden letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést, a büntetés feltételeinek szisztematikus megszegése miatt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!