2021. december 1., 17:33

Az Európa Tanács szerint nincs rendjén a szerdán érvénybe lépett új lengyel határvédelmi törvény

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a lengyel határvédelmi törvény kedden elfogadott és szerdán érvénybe lépett módosításai állandósítják a rendkívüli állapot okán bevezetett korlátozó intézkedések nagy részét, ami negatív hatással lesz a mozgás, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságára Lengyelország keleti határán.

Lengyelország
Fotó: TASR/AP

Dunja Mijatovic internetes oldalán szerdán nyilvánosságra hozott közleményében arra reagált, hogy Lengyelországban érvénybe lépett a belépési tilalom március 1-ig tartó meghosszabbítása a fehérorosz határtérségben a migránsválság miatt.
Az emberi jogi biztos közleményében hangsúlyozta:

az intézkedés káros a humanitárius segítségnyújtás, az újságírók munkája és átláthatósága szempontjából, valamint negatív hatást gyakorol az emberi jogvédők helyzetére és a helyi lakosság mindennapi életére is.

Mély aggodalomra ad okot, hogy az új jogszabály értelmében az újságíróknak különleges engedélyre lesz szükségük ahhoz, hogy beléphessenek a határzónába, miközben a humanitárius, valamint a jogi segítségnyújtást végző szervezetek képviselői, és az emberi jogi megfigyelők hozzáférése sem biztosított

- fogalmazott.

Végezetül kijelentette:

az új törvény elfogadása azt jelenti, hogy a migránsok és menekültek emberi jogainak védelmét, a visszatoloncolások jogellenes gyakorlatának megelőzését, valamint a határ menti területeken az emberi jogi helyzettel kapcsolatos ellenőrzés biztosítását célzó munka még nagyobb nehézségekbe ütközik és személyes kockázatot jelent.

A lengyel parlamentben kedden, sürgősségi eljárásban megszavazott jogszabály alapján kiadott miniszteri rendelet részben helyettesíti a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapot intézkedéseit, amelyeket szeptember elején vezettek be november 30-i határidővel.

A belépési tilalom alól többféle kivétel van

a nem a térségben élők számára is, például szükséges ügyintézés, munkavégzés esetén.

A határőrség engedélye alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon a migránsok többször próbáltak tömegesen átjutni, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről számos provokáció történt a lengyel határőrség jelentései szerint.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!