2022. március 7., 14:17

Az Európa Tanács az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólított fel nőnap alkalmából

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a március 8-án tartott nemzetközi nőnap alkalmából hétfőn kiadott nyilatkozatában az ukrán nők és lányok melletti kiállásra és arra szólította fel a strasbourgi székhelyű szervezet tagállamait, hogy tegyenek lépéseket a béke és az emberi méltóság védelme érdekében.

Az Egyesült Államok Tennessee tagállamában található Chattanooga városában is tüntettek az orosz invázió ellen
Fotó: Az Egyesült Államok Tennessee tagállamában található Chattanooga városában is tüntettek az orosz invázió ellen

A 47 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában hangsúlyozta, Európának meg kell hallania és figyelembe kell vennie az ukrán nők és lányok határozott, a béke helyreállítására vonatkozó kéréseit.

Szavai szerint

a nők azonnal érzik a háborúnak a családjukra és a közösségükre nézve is pusztító hatását.

Sokan közülük menekülni kényszerülnek, hogy gyermekeiket és barátaik gyermekeit biztonságba helyezzék, mások a válogatás nélküli bombázások ellenére hazájukban folytatják munkájukat orvosként, ápolóként, vagy más módon nyújtanak segítséget közösségeiknek.

Az emberi jogvédőként, újságíróként, a civil társadalom aktivistáiként tevékenykedő nők és önkéntesek fáradhatatlanul dolgoznak a béke helyreállításán és az Európa Tanács által képviselt értékek védelmén.

Tisztelgek elszántságuk, erejük és bátorságuk előtt

- fogalmazott.

Mijatovic felszólította az Európa Tanács valamennyi tagállamát, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a béke megteremtése érdekében, és biztosítsák, hogy a humanitárius támogatás maradéktalanul eljusson minden olyan területre, ahol arra szükség van mind Ukrajnán belül, mind a menekülteket befogadó országokban.

Együttérzésemet és mély szolidaritásomat fejezem ki az ukrán nőkkel és lányokkal, akiknek olyan háborúban kell részt venniük, amelyik figyelmen kívül hagyja az emberi élet méltóságát

- tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.