2020. november 16., 12:29
Frissítve: 09:57

Az Európa-barát Maia Sandu nyert a második fordulóban - a korábbi elnök bírósághoz fordul

Maia Sandu volt kormányfő, Európa-barát ellenzéki politikus lesz a Moldovai Köztársaság új államfője, az oroszbarát Igor Dodont váltva a poszton, miután Sandu nagy különbséggel megnyerte az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját.

Maia Sandu
Fotó: allmoldova.com
Maia Sandu, az új moldovai elnök

A szavazatok teljes összeszámlálása alapján a volt kormányfő a voksok 57,75 százalékát kapta - derült ki a központi választási bizottság adataiból, amelyet hétfő reggel hoztak nyilvánosságra a moldovai fővárosban, Chisinauban. A hatóságok szerint a külföldön élő moldovaiak túlnyomó többsége, több mint 90 százaléka Sandura adta a szavazatát.
Ellenfelére, a hivatalban lévő oroszbarát Dodonra a voksok 100 százalékának kiértékelése alapján a választáson részt vevők 42,25 százaléka szavazott.

Maia Sandu, aki a két héttel korábbi első fordulóban is már az élen végzett - akkor a moldovai diaszpóra által leadott szavazatok több mint 70 százalékát begyűjtve -, az első nő lesz a Moldovai Köztársaság államfői tisztségében.

A moldovai sajtó kiemelte: Maia Sandura 938 390 voks érkezett. Korábbi választásokon az országban egyetlen jelölt sem tudott ilyen sok szavazatot begyűjteni.

A 48 éves győztes politikus már néhány órával korábban köszönetet mondott minden hazai és külföldi szavazónak, amiért a koronavírus-járvány, a "visszataszító" választási kampány és a sok helyütt nehézségekbe ütköző voksolás ellenére is példátlan számban éltek szavazati jogukkal, megmutatva - mint mondta  -, hogy hazájuk sorsa "nem közömbös" a számukra.

Sandu ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy "az elkövetkező órákban komoly feszültségekre kell számítani", ezért arra szólította fel a rendőrséget és a választási hatóságokat, hogy teljesítsék a kötelességüket, és ne engedjenek meg semmilyen csalást a szavazatok számlálásában. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy maradjanak "éberek", és "őrizzék meg a hidegvérüket".

A hivatalban lévő Igor Dodon korábban ugyan "meglehetősen optimistának" mondta magát, arra hivatkozva, hogy "saját előrejelzései" szerint belföldön megnyerné a választást, de hozzátette azt is, hogy "felkészült a vereségre", mert a moldovai diaszpóra szavazatai egyértelműen befolyásolják a választási eredményt. Sanduhoz hasonlóan ő is nyugalomra intette a híveit. "Mindent el fogunk követni, hogy ne engedjünk meg (valamiféle) destabilizációt" - tette hozzá.

Dodon a végeredmény közzététele után felszólította híveit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és tartózkodjanak az utcai tiltakozásoktól.

A választóknak gyakorlatilag a fele az én elnökjelöltségemet támogatta. Nyugalomra hívom fel önöket, kategorikusan elutasítok minden tüntetést és destabilizációt. Majd szólok, ha ki kell menni az utcára" - jelentette ki a leköszönő moldovai elnök.

A chisinaui Európai Politika és Reformok Intézetének igazgatója, Iulian Groza az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Maia Sandu győzelme a térségre gyakorolt orosz befolyás egyértelmű csökkenésére utal. Szerinte Sandu, aki 2010 és 2012 között a Világbanknál dolgozott tanácsadóként, "elő fogja mozdítani a reformokat", és "képes lesz a nemzeti érdekek védelmére, párbeszédet folytatva Oroszországgal".

Oroszország, amely idén már tiltakozó mozgalmakkal szembesült a befolyási övezetéhez tartozónak tekintett Fehéroroszországban és Kirgizisztánban is, a moldovai elnökválasztási kampányban nyíltan a hivatalban lévő Dodont támogatta. Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt a Kremlben, és pénzügyi segítséget ígért Moldovának, amelynek mezőgazdaságát idén súlyosan visszavetette a szárazság. Az orosz vezetés emellett azzal vádolta Washingtont, hogy "forradalmi forgatókönyvet" írt novemberre Moldova számára, ahol már korábban is volt példa a választások eredményének kétségbe vonására.
 

Bíróságon fogja megtámadni a hivatalban lévő államfő a moldovai elnökválasztás vasárnapi második fordulójának előzetes eredményét. "Közzétették a választás előzetes eredményét, így előzetesen gratulálok ellenfelemnek, Maia Sandunak. Választási kampánystábom példátlan nagyságrendben tapasztalt szabálytalanságokat a voksolás során, amelyeket ki fogunk vizsgálni. Minden bírósági lehetőséget igénybe veszünk. Amennyiben megerősítik, hogy minden törvényesen zajlott le, pontot teszünk ennek a választási kampánynak a végére" - hangsúlyozta az oroszbarát Igor Dodon. Hozzátette: több ezer bejelentést kaptak választási szabálytalanságokról, köztük arról, hogy Sandu hívei nyugati országokban szavazatokat vásároltak, szervezetten szállítottak választókat szavazni, akadályozták a Dnyeszter menti (oroszbarát) szakadár területről származókat a voksolásban, illetve több nyugati ország vezetője is az Európa-barát ellenzéki politikus jelöltségét támogatta. "Felelősségteljes politikus vagyok, felhívom ellenfelemet és híveit, hogy tanúsítsanak ők is politikai érettséget. Nem szabad megengednünk a tüntetéseket vagy a helyzet destabilizálódását, mindennek törvényes keretek között kell maradnia" - emelte ki a moldovai elnök.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.