cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 16., 18:00

Az EU szankciókkal sújtotta a Hamász gázai övezeti vezetőjét

Az EU Tanácsa úgy határozott, hogy Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista palesztin szervezet gázai övezeti vezetőjét felveszi a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós jegyzékbe - közölte a brüsszeli testület kedden.

"Példamutató"
Jahja esz-Szinvár
Fotó: X - Twitter

Ez a döntés az Európai Unió válaszlépése a Hamász által jelentett fenyegetésre és az Izraelben 2023. október 7-én elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokra - olvasható a tanácsi közleményben.

A szankciók, amelyek a keddi naptól kezdve hatályosak, a vagyoni eszközök befagyasztását, valamint pénzeszközöknek a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátásának tilalmát foglalják magukban.

A Tanács ugyancsak kedden szankciós jegyzékbe vette Ahmed Khaled Müllert, a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet egyik tagját.

A szankcionált személy részt vett harci műveletekben és terrorcselekményeket követett el az al-Shabaab nevében"

- közölte a testület.

A szóban forgó személyek szankciós jegyzékbe vétele megerősíti az EU eltökéltségét az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek és regionális társszervezeteik által jelentett folyamatos terrorfenyegetés elleni küzdelemben. Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy határozottan fellépjen azokkal szemben, akik fenyegetik a nemzetközi békét és biztonságot azzal, hogy terrortámadásokat terveznek, finanszíroznak és követnek el, valamint terroristapropagandájukat terjesztik világszerte - hangsúlyozta sajtóközleményében a Tanács.

A vonatkozó jogi aktusokat közzétették az EU hivatalos közlönyében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.