Az észt kormányfő szerint távol állnak a megegyezéstől a tagállami vezetők

2020. július 20., 09:48
ma7 | MTI

A Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón távol állnak a vélemények a szervezet hétéves, 2021-2027-re szóló keretköltségvetéséről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomagról - mondta az észt kormányfő, Jüri Ratas vasárnap este, szavait az ERR észt hírportál hétfőn idézte.

Jüri Ratas
Fotó: Simson Priit
Jüri Ratas észt miniszterelnök

Ratas szerint ahhoz, hogy megállapodás szülessen, számos tagállam részéről nagyon nagy kompromisszumra lenne szükség, és jelenleg ilyen készséget nem látni.

A gazdasági helyreállítási programról szólva Ratas úgy vélte, Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia - a "takarékos négyek" - nem látnak arra esélyt, hogy ilyen nagy összegű segélyalapot hozzanak létre.

Másrészről a többi tagállam kiáll amellett, hogy ez fontos lenne a gazdaság helyreállítása szempontjából.

Szükségük van rá az embereknek, Észtországnak és az EU többi tagállamának, hogy magabiztosságot adjon nekik, és befektessék ezeket az eszközöket a koronavírus következményeinek megszüntetésébe"

- fűzte hozzá.

Az EU eredetileg kétnaposra tervezett állam- és kormányfői találkozójának résztvevői három nap után sem tudtak megállapodásra jutni, és az Európai Tanács elnökének szóvivője, Barend Leyts arról tájékoztatta a sajtót, hogy a hétfői tárgyalásokat két-, illetve többoldalú megbeszélésekkel kezdik, majd délután ismét összeülnek huszonhetes körben.

Kövesse facebook oldalunkat is!