2020. november 9., 15:24

Az észt belügyminiszter korrumpált pasasoknak nevezte Bident és fiát

Mart Helme észt belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy távozik posztjáról. Az ok: korrumpált pasasoknak nevezte Joe Biden megválasztott amerikai elnököt és fiát, Hunter Bident.

Észt belügyminiszter
Mart Helme
Fotó: ČTK

Mindezt egy vasárnapi rádióinterjúban mondta.

"Egyszerűen elegem van már az egészből. Nem tettem semmit, ami veszélyeztetné az ország biztonságát és védelmi képességét, és nem mondtam semmi olyat, amiről az amerikai szabad sajtó nem írt már korábban."

Mart Helme Bidenékkal kapcsolatos kijelentését elutasította és abszurdnak nevezte Jüri Ratas miniszterelnök és felszólította a miniszter, hogy azonnal hagyjon fel Észtország és az USA kapcsolatainak aláásásával.

Kersti Kaljulaid államfő közölte, hogy a miniszter szavai miatt összehívja az államvédelmi tanácsot. Az ellenzék már fontolgatta, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményez a kormány ellen.

Mart Helme most visszaül a parlamentbe, utódját még nem ismerik. Korábban már volt néhjány hasonló csípős megjegyzése. Tavaly a finn miniszterelnöknőt "eladónőnek" nevezte, amiatt ugyancsak bizalmatlansági szavazást kezdeményezett az ellenzék. Helme arra célzott, hogy Sanna Marin, aki nagyon szegény családból származik, egyetemi tanulmányait úgy tudta elvégezni, hogy egy szupermarketben volt elárusító. Akkor az észt államfő elnézést kért a finn kormánytól.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.