2022. szeptember 6., 12:13

Az eredeti tervhez képest sokszorosába kerül Abe Sindzó temetése

Az eredetileg tervezett 249 millió jen (1,7 millió euró) helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (11,3 millió) fordít Abe Sindzó meggyilkolt korábbi kormányfő állami temetésére - jelentette kedden a helyi sajtó.

Abe Sindzó
Fotó: TASR
Archív felvétel

Matszuno Hirokadzu, a japán kormány főtitkára a Kyodo hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a korábbiakhoz képest további 1,4 milliárd jent különítenek el az állami temetésre; 800 millió jenbe kerül az esemény biztosítása, 600 millióba pedig a külföldi vendégek fogadása.

Az ellenzék már korábban is bírálta a kormányt, amiért állami temetésben részesíti a volt miniszterelnököt,

arra hivatkozva, hogy ezt nem írja elő törvény, és a rendezvény egészen biztosan többe kerül majd az előzetesen meghirdetettnél.

Az állami temetést a tervek szerint szeptember 27-én tartják. Abe Sindzó privát gyászszertartását már pár nappal a halála után megtartották.

Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Július 8-án lőtte agyon egy fegyveres támadó házi készítésű pisztolyával Narában. A merénylet megdöbbentette az országot, ahol viszonylag alacsonyak a bűnözési mutatók és nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.