2020. március 27., 14:52

Az EP parlament tegnap már online működésben

Sokan kihasználják a home office adta lehetőséget, a legtöbb EP képviselő is otthonról végzi a munkáját.

Fotó: Aktuality.sk
Ivan Štefanec.

A koronavírus-járvány miatt az Európai Parlament is máshogy működik a megszokottnál. A képviselők egészsége érdekében tették lehetővé az otthonról való munkavégzést. Mivel megszavazták az ehhez szükséges módosításokat, a parlamenti tevékenység interneten keresztül is elvégezhető lesz, a képviselők online is szavazhatnak. Ez a forma ideiglenes , virtuálisan egyelőre csak július 31-ig működhetnek.

Az EP képviselők március 26-án tartották meg az első virtuális gyűlést, ahol a Covid-19 elleni küzdelem fontosságáról tárgyaltak. A tagállamokat arra kérték, hogy vállaljanak nagyobb szolidaritást, a belső határaikat pedig ne zárják le, hogy az orvosi eszközök és az alapvető termékeket folyamatosan lehessen szállítani az egyes országokba.

Mind a 7 parlamenti csoport megbízott képviselői részt vettek személyesen a brüsszeli ülésteremben, a többi képviselő otthonról követte a tanácskozást. A szavazáson így 687 képviselő vett részt.

Az elkövetkezendő időszakban is ilyen formában zajlanak majd a parlamenti ülések, csak a frakciók képviselői lesznek jelen, a többiek pedig otthonról bekapcsolódhatnak be a vitába. A szavazás is megoldható, a képviselőnek ki kell nyomtatnia egy formanyomtatványt az adott szavazásról, aláírnia, és azt elküldenie.

Az EU parlament tegnap a Bizottság által javasolt 37 milliárd euró folyósítását hagyta jóvá a tagállamok részére, a koronavírus elleni harcra. A parlament döntését még a kormányfőkből álló EU Tanácsnak kell jóváhagynia.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.