Az EP késlekedése veszélyezteti az uniós költségvetést és a helyreállítási csomagot

2020. szeptember 25., 15:10
ma7 | MTI

Ha az Európai Parlament nem szavaz az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetéséről, akkor az ahhoz szorosan kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag is veszélybe kerül - jelentette ki újságíróknak Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője pénteken.

Michael Clauss
Fotó: SWR
Michael Clauss

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját betöltő Németország uniós nagykövete arra figyelmeztetett, hogy a tagállamokat tömörítő tanács és az Európai Parlament közötti gyors költségvetési megállapodás létrejötte nélkül késik a helyreállítási terv életbelépése is, azok ugyanis politikailag és technikailag is elválaszthatatlanok egymástól.

Az idő fogy, nincs helyreállítási csomag költségvetési keret nélkül - emelte ki. Szavai szerint az egyes tagállamok között rendkívül bonyolult és intenzív tárgyalások folynak, azonban rendkívül aggasztó, hogy az EP-vel túl lassú az előrelépés.

Az uniós parlamentnek nagyon fel kell gyorsítana a megbeszélések menetét. A tagállamok ezért azt javasolják a képviselőknek, hogy dolgozzanak akár hétvégén is"

- fogalmazott.

Berlin még soros elnökségi idejének december végi lejárta előtt javaslatot tesz egy, az uniós költségvetéssel összekötött szankciós mechanizmusra - tette hozzá a német diplomata.

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európa Tanács július közepén tartott brüsszeli csúcstalálkozóján fogadta el a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. Az uniós költségvetés végösszege 1074 milliárd euró. A gazdaságélénkítő alap 750 milliárd euró, amelyben 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatás, és a pénzpiacokról felvett 360 milliárd eurós kölcsön szerepel.

Az Európai Parlament a csúcstalálkozót követő héten tartott brüsszeli plenáris ülésén nem fogadta el a hétéves költségvetésről az Európai Tanácsban született politikai megállapodást. Tárgyalási mandátumaként szolgáló állásfoglalásában az EP nem értett egyet a költségvetés bizonyos tételeinek megvágásával, álláspontja szerint ugyanis a csökkentések nem támogatják az ellenállóképes gazdasági és társadalmi helyreállítást, ami - véleménye szerint - veszélyezteti az unió kötelezettségvállalásait és prioritásait.

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament között tárgyalások kezdődtek. Ha nem sikerül időben elfogadni az új hosszú távú költségvetést, az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó bekezdése alapján meghosszabbodnak a jelenlegi költségvetés utolsó évében (2020) érvényes költségvetési határok.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!