2021. szeptember 20., 12:16

Az előzetes eredmények alapján az orosz kormánypárt megőrizte alkotmányozó többségét

Az Egységes Oroszország kormánypárt az előzetes eredmények alapján 315 mandátumot szerzett meg a 450 fős orosz alsóházban, amivel megőrizte alkotmányozó többségét - jelentette ki Andrej Turcsak, a párt főtanácsának titkára hétfőn Moszkvában.

Oroszország
Fotó: TASR/Ap

Turcsak szerint pártja listán 120, egyéniben pedig 195 mandátumot nyert el. A minősített többség megszerzéséhez 301 mandátumra van szükség.

A Központi Választási Bizottság az országos pártlistás szavazatok 80,11 százalékának megszámlálása alapján közölte, hogy az Egységes Oroszország 49,42 százalékkal vezet. A kommunisták 19,82, a liberális demokraták 7,55, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért pártiak 7,37 százalékon, az Új Emberek pedig 5,37 százalékon áll a pártlistás szavazás alapján. A parlamenti bejutási küszöb öt százalék.

A Központi Választási Bizottság ezekbe az adatokba még nem számította be a Moszkvában és hat további régióban online leadott szavazatokat.

A Kreml radikális bírálói szerint

a szavazást csalások sorozata árnyékolta be.

Más szakértői vélemények szerint viszont a kormánypárt előtt már nyáron megtisztították az utat a választások magabiztos megnyeréséhez,

több esélyesnek tűnő ellenzéki jelölt bejegyzésének elutasításával, a most leleplezett törvénysértések pedig nem voltak rendszerszerűek.

Három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetet júliusban szélsőségesnek minősítettek és betiltottak Oroszországban, megfosztva ezzel meghatározó személyiségeiket passzív választójoguktól.

Az orosz belügyminisztérium közölte, hogy

a választások alatt mintegy 210 ezer munkatársa volt szolgálatban.

A tájékoztatás szerint a megtett lépések megakadályozták, hogy a választás eredményét megváltoztatni képes közrendsértés történhessen.

A szövetségi törvényhozással egyidejűleg az elmúlt három nap folyamán megválasztották 12 régió vezetőjét, és eldőlt 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartottak.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!