2023. január 2., 10:17

Az egyiptomi elnök óvatosságra intette Netanjahu új kormányát

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a hivatalba való visszatéréséhez, egyúttal óva intette Izrael új, keményvonalas kormányát minden olyan intézkedéstől, amely tovább szíthatja a regionális feszültséget.

abdel-fattah-esz-sziszi.jpg
Fotó: MTI

A telefonbeszélgetésre néhány nappal azt követően került sor, hogy Netanjahu új kabinetje letette az esküt, és a koalíciós kormány jelezte, hogy prioritásnak tekinti a telepek építését a megszállt Ciszjordániában. 

El-Szíszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit az Izrael és a palesztinok közötti "nyugalom fenntartása" érdekében - számolt be róla az elnök hivatala. Netanjahu hivatalának közleménye szerint a két vezető megvitatta az egyiptomi-izraeli kapcsolatokat, és hangsúlyozták "a béke, a stabilitás és a biztonság előmozdításának fontosságát mindkét nép és a Közel-Kelet valamennyi népe érdekében".

Netanjahu csütörtökön tért vissza a hatalomba, mikor példátlan módon hatodik alkalommal lett ismét Izrael miniszterelnöke. A zsidó telepek bővítése a megszállt Ciszjordániában növelheti az Izrael és a palesztinok közötti, már amúgy is súlyosbodó feszültséget, és felháboríthatja a nemzetközi közösséget.

Egyiptom és Izrael 1979-ben történelmi jelentőségű békemegállapodást kötött. A két ország kapcsolatai általában hűvösek, de a színfalak mögött továbbra is erős a biztonsági együttműködés, és utóbbi években egyre több jel mutatkozik más téren is az együttműködésre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.