2024. január 27., 14:25

Az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi

Az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi - írta hivatalos amerikai védelmi minisztériumi dokumentumokat idézve a szombati The Daily Telegraph.

 

atombomba
Fotó: archívum

A konzervatív brit napilap által látott beszerzési megbízások alapján a Pentagon a kelet-angliai Lakenheath közelében működő légitámaszponton kívánja felépíteni a nukleáris eszközök telepítéséhez szükséges létesítményeket.


Lakenheath a brit királyi légierő (RAF) támaszpontja, de kizárólagos használója az amerikai légierő, amely F-15-ös és F-35-ös harci repülőgépeket állomásoztat a bázison.


Az Egyesült Államok 2008-ban, a hidegháborús fenyegetettség csökkenésére hivatkozva elszállította az addig Angliában hadrendben tartott nukleáris fegyvereit.


A The Daily Telegraph által szemlézett amerikai védelmi minisztériumi dokumentumok szerint azonban a Pentagon annak a NATO-programnak a keretében készül ismét nukleáris fegyverek angliai telepítésére, amelynek célja a nukleáris csapásmérő kapacitás általános fejlesztése és erősítése, tekintettel az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződésére.


A brit lap ismertetése szerint az Egyesült Államok B61-12 típusú, 50 kilotonnáig terjedő, változtatható hatóerejű harcászati gravitációs bombák telepítését készíti elő a Lakenheath melletti támaszponton.


Ezeket a nukleáris eszközöket F-15-ös, F-16-os és F-35-ös harci gépekkel, illetve B2-es bombázókkal lehet célba juttatni.
 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.