Az Egyesült Államok felülvizsgálja Kuba helyét a terrorizmust támogató országok listáján

2021. március 10., 08:18
ma7 | MTI

Az amerikai kormány felülvizsgálja Donald Trump előző elnök döntését, amellyel felvette Kubát a terrorizmust támogató országok listájára, a Havannával szembeni politika szélesebb körű módosítása azonban nincs a legfontosabb prioritások között - mondta a Fehér Ház szóvivője kedden.

fehér ház
Fotó: TASR/AP

Jen Psaki kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak nincs oka sietségre abban, hogy nagyobb gesztusokat tegyen a kommunista irányítású szigetország felé. Többen a kapcsolatok javulását várták a Joe Biden elnök vezette új kormányzattól, miután Trump visszafordította a még elődje, Barack Obama által megkezdett közeledést a két ország között.

A Kuba-politika megváltoztatása jelenleg nincs Biden elnök prioritásai között"

- szögezte le sajtótájékoztatóján a szóvivő.

"Elkötelezettek vagyunk azonban amellett, hogy az emberi jogok az amerikai külpolitika egyik fő pillérét képezzék, és így alaposan felülvizsgáljuk az előző adminisztráció idején hozott döntéseket, például Kuba felvételét a terrorizmust támogató államok listájára" - tette hozzá.

Trump mandátumának utolsó napjaiban, január 11-én jelentették be Kuba ismételt felvételét erre a listára, amelyről az Obama-kormány 2015-ben vette le az országot, elhárítva a diplomáciai közeledés egy fontos akadályát.

Az utóbbi években Havanna és Washington kapcsolatai újból elmérgesedtek. Egy, hanghullámokkal elkövetett állítólagos támadás után az Egyesült Államok kivonta diplomatái többségét a havannai nagykövetségről, illetve visszavonta a gazdasági embargó korábban elfogadott lazításait.

A terrorizmust támogató országok listáján jelenleg Kuba mellett Irán, Szíria és Észak-Korea szerepel.

Trump amerikai szökevények, kolumbiai lázadóvezérek bújtatásával és a venezuelai rezsim támogatásával indokolta Kuba felvételét a lajstromra. Bírálók szerint azonban a döntés meglehetősen átpolitizált volt, amelyet nem támasztottak alá bizonyítékokkal.

Kövesse facebook oldalunkat is!