cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. december 27., 19:55

Az egy évszázaddal ezelőtti amritszári vérontást akarta megbosszulni a Windsorban elfogott nyílpuskás betörő

Állítólag a brit gyarmati hadsereg által több mint egy évszázaddal ezelőtt elkövetett amritszári vérontást akarta megbosszulni az a nyílpuskával felfegyverzett fiatal férfi, akit a karácsonyi hétvégén fogtak el II. Erzsébet királynő rezidenciája, a windsori kastély parkjában. Az illetőt hétfőn elmekórtani felügyelet alá helyezték.

windsori kastély
Fotó: TASR/AP

A The Sun című konzervatív brit tömeglap online kiadása hétfőn közzétett egy videófelvételt, amelyen - a lap egyelőre meg nem erősített értesülése szerint - maga a behatoló beszél, arcát felismerhetetlenné tévő maszkban és eltorzított hangon.

Az illető, akit a lap Jaswant Singh Chail néven azonosít, a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött videón elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni „Erzsébet, a királyi család királynője” ellen.

Hozzáteszi, hogy ez bosszú lesz mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh felekezet legfőbb szentélyének parkja, ahol 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lőtt.
A vérengzésben korabeli hivatalos adatok szerint 379-en vesztették életüket, de a későbbi történészi becslések azt valószínűsítik, hogy a halálos áldozatok tényleges száma elérhette az 1500-at.

A windsori kastélyparkban szombat délelőtt - a videóüzenet feltöltése után nem egészen fél órával - vették őrizetbe a dél-angliai Southampton kikötővárosban élő 19 éves férfit, akinél a rendőrök egy számszeríjat találtak.

A videó készítője a Csillagok háborúja (Star Wars) című filmeposz „sötét erőinek” egyik tagjaként azonosította magát, és közölte, hogy Jaswant Singh Chail az előző neve volt, jelenlegi neve Darth Jones.

A Scotland Yard hétfőn csak annyit közölt, hogy vizsgál egy videót, amely a windsori kastélyparkban elfogott nyílpuskás behatolóhoz köthető.

A rendőrség hétfő délutánig nem ismertette hivatalosan az őrizetes kilétét. A tájékoztatás szerint az illetőt először azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy birtokháborítást követett el egy védett intézmény területén, és támadófegyver volt nála.

A Scotland Yard későbbi frissített beszámolója szerint

időközben megvizsgálták a fiatal férfi elmeállapotát, és ennek eredményeként a vonatkozó mentálhigiénés törvény alapján elmekórtani megfigyelő intézményben helyezték el, ahol orvosi felügyelet alatt áll.

Az életének 96., uralkodásának 70. esztendejében járó II. Erzsébet királynő az incidens idején a windsori kastélyban tartózkodott.

Az uralkodó a karácsonyi ünnepeket az elmúlt évtizedekben rendszeresen kelet-angliai téli rezidenciáján, Sandringhamben töltötte, ám az idén, a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság jegyében úgy döntött, hogy Windsorban marad.

A behatoló elfogásának időpontjában a királynő legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly trónörökös, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A gyanúsított egy házilagos készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették az illetőt, akit fegyveres rendőrök fogtak el néhány perccel a behatolás után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.