2020. december 6., 11:58

Az eddigi legnagyobb tüntetésen követelték Pasinján távozását

Az eddigi legnagyobb, legalább 15 ezer fős tüntetésen követelte szombaton Jerevánban az örmény ellenzék Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását amiatt, hogy november elején megállapodást kötött Azerbajdzsánnal a karabahi harcok lezárásáról, és ezzel jelentősen csökkent az örmények ellenőrizte terület.

Nikol Pasiján
Fotó: Studio B
Nikol Pasiján

Az országban komoly belpolitikai válságot okozott a megállapodás. Azóta rendszeresen tüntet az ellenzék, árulónak tartja Pasinjánt, aki viszont nem hajlandó lemondani, legfeljebb átalakítani a kormányát. A tüntetés idején is megismételte a miniszterelnök a televízióban, hogy nem mond le, valamint hogy kormánya egyik legfontosabb feladatának tekinti az azeri fogságban lévő katonák és a harcban elesettek holttestének hazahozatalát.

A tüntetők úgy látják, ha nem zavarják el Pasinjant, akkor ennek az örmény népnek nincs önbecsülése. A düh és az elkeseredettség érthető. Az örményeket sokkolta a kapituláció. Nemcsak saját vezetőik diplomáciai képességeiben, de a Nyugatban is csalódtak. Becsapottnak érzik magukat. Az állami propaganda az utolsó pillanatig azt sulykolta, hogy a fronton nem áll rosszul a helyzet, és az ellenség is komoly veszteségeket szenvedett.A dühödt tömeg korábban nemcsak Pasinján házát, de a Nyílt Társadalom Alapítvány irodáját is szétverte és kirabolta. A zavargásokra kiképzett utca dühében a kiképzői ellen fordult. Nikol Pasinjant ugyanis sokan összekötik Soros Györggyel. S nem véletlenül. 2018-as hatalomra jutása az azóta napvilágra került információk alapján nehezen lett volna elképzelhető az amerikai milliárdos segítsége nélkül.

Pasiján Soros Györggyel
Fotó: Archívum
Nikol Pasiján Soros Györggyel

A sajtó sokszor és sokat foglalkozott azzal, hogy az amerikai milliárdos több tízmillió dollárt költött az örmény politikai hangulat megváltoztatására. Erőfeszítéseinek köszönhetően aktivisták sora kapott kiképzést az úgynevezett színes forradalmak technológiáiból, majd a Soros-hálózat emberei a hatalomváltás után kulcspozíciókba kerültek.

Soros alapítványa még 1997-ben érkezett Örményországba. Akkor, amikor szegénységben és Karabah miatt azeri és török blokád alatt élt. Soros elsőként az igazságszolgáltatásban szerzett pozíciókat. Második lépésben pedig a másság elfogadtatását propagálva beépült a rendvédelmi szervekbe. A hosszú évek munkájának gyümölcse a 2018-as választások után érett be, amikor a legtöbb szavazatot Pasinjan pártja szerezte, így Soros emberei bekerültek a hatalomba.

A szombati tüntetésen – amely békésen zajlott le – a dpa hírügynökség szerint a befolyásos örmény katolikus egyház képviselői is részt vettek.

Armen Szárkiszján örmény elnök azt javasolta, hogy tartsanak előrehozott parlamenti választásokat, és addig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná. Emiatt 17 ellenzéki párt megállapodott a héten abban, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indít Vazgen Manukján volt kormányfő személyében.

Megosztás
Címkék