2020. július 19., 08:55

Az ausztráliai Victoria államban kötelező a szájmaszk viselése

Az ausztráliai Melbourne-ben mostantól mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése, aki elhagyja az otthonát, miután az ország második legnépesebb államában, Victoriában két hete háromjegyű a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése - jelentették be vasárnap.

A szájmaszkot nem viselő melbourne-ieket 200 ausztrál dollár bírsággal büntetik - közölte Daniel Andrews, Victoria állam első minisztere.
Victoriában, ahol július 9-től 5 millió embert köteleztek hathetes részleges karanténra, vasárnap 363 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a szombati 217 után.

Nagyon sokáig fogunk maszkot hordani Victoriában és esetlegesen az ország más részeiben is"

- mondta a televízióban közvetített sajtótájékoztatóján Andrews.

"Nincs védőoltás erre az erősen fertőző vírusra" - tette hozzá. A maszk "egyszerű dolog, de megváltoztatja a szokásokat, lassan a mindennapi rutin részévé válik".

Ausztráliában mintegy 11 800 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

Victoriában, amely az első ausztráliai állam, ahol maszkviseletet rendelnek el a lakosság számára, vasárnapra hárman haltak meg, így az államban 38-ra, Ausztráliában pedig 122-re nőtt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta halálesetek száma.

A legnépesebb ausztráliai államban, Új-Dél-Wales-ben, ahol nemrégiben lazítottak a korlátozásokon, ismét szigorító intézkedéseket vezetnek be. Vasárnap 18 új fertőzöttet jelentettek, három hónapja ez a legmagasabb szám. A fertőzési ráta magasabb, mint Victoriában.

Az embereknek kerülniük kell a nem létfontosságú utazásokat és gyülekezéseket"

- közölte videóüzenetében Jeremy McAnulty, az állam helyettes tisztifőorvosa.

"Különös aggodalomra adnak okot az olyan helyszínek, mint a szállodák és éttermek, az edzőtermek és a társasági rendezvények."

Sydney-ben egyenként 1000 ausztrál dolláros bírságot kell fizetnie 60 embernek, amiért egy szombat esti partin részt vettek, megsértve a legfeljebb húszfős házi rendezvények engedélyezésére vonatkozó előírást.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!