2023. június 18., 10:29

Az amerikai külügyminiszter Kínában tárgyal

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek csökkentése érdekében vasárnap Pekingbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy magas rangú kínai tisztviselőkkel tárgyaljon - jelentette az állami közszolgálati televízió.

Van mire hivatkozni
Antony Blinken
Fotó: TASR

A washingtoni diplomácia vezetője kétnapos látogatásra érkezett, amelynek során számos találkozót terveznek magas rangú kormányzati képviselőkkel.

Amerikai információk szerint

Blinken először vasárnap délután találkozik kínai kollégájával, Csin Kanggal.

A két politikus este egy közös vacsorán vesz részt.
Blinken, aki 2021-es hivatalba lépése óta először látogat Kínába, egy régóta tervezett, februárban lemondott útját pótolja, amikor diplomáciai válságot okozott az, hogy Washington szerint kínai megfigyelő léggömböt fedeztek fel amerikai terület felett.
Az amerikai politikus pénteken azt mondta, hogy "közvetlenül és őszintén fog beszélni (Washington) nagyon is valós aggodalmairól egy sor kérdésben".

Mint kifejtette, a cél a "nyílt és felhatalmazott kommunikáció" kialakítása, hogy az Egyesült Államok és Kína "felelősségteljesen kezelje" kapcsolatát.

Az intenzív verseny tartós diplomáciát igényel annak biztosítása érdekében, hogy a verseny ne forduljon át konfrontációba vagy konfliktusba

- hangsúlyozta újságíróknak.

Az Egyesült Államok és Kína a világ egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolatát ápolja.

Ezt egy sor kérdés beárnyékolja, többek között az, hogy Kína támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, Peking fenyegetőzik Tajvannal szemben, és olyan területeken, mint a fejlett számítógépes chipek, kereskedelmi viták vannak.

Joe Biden amerikai elnök kormánya Kínát nevezte meg az Egyesült Államok előtt álló "legjelentősebb geopolitikai kihívásként".
Blinken látogatása előtt a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin jelezte Peking tárgyalási hajlandóságát, de feltételekhez kötötten.

Nem lehet mondani valamit és másként cselekedni

- hangsúlyozta Vang pénteken. Washingtonnak is "fel kell adnia azt az illúziót, hogy Kínával "erősebb pozícióból" tárgyaljon" - tette hozzá.

Kínának és az Egyesült Államoknak a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján kell fejlesztenie a kapcsolatokat, tiszteletben kell tartania a történelem, a kultúra, a társadalmi rendszer és a fejlődési út különbözőségét, és figyelembe kell vennie egymás alapvető érdekeit és főbb aggodalmait

- mondta Vang.

Nem sokkal Blinken pekingi érkezése előtt Biden szombaton azt mondta, reméli, hogy "a következő néhány hónapban" találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Hozzáfűzte,

szeretné megvitatni a Kína és az Egyesült Államok közötti legitim különbségeket, de azokat a területeket is, amelyeken a két szuperhatalom jól kijöhet egymással.

Biden nem tulajdonított nagy jelentőséget a léggömbincidensnek, mondván, nem hiszi, hogy a kínai felső vezetők tudták, hova tartott a légi eszköz, vagy hogyan volt felszerelve.

Szerintem az eset inkább kínos volt, mint szándékos

- tette hozzá az amerikai elnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.