2024. április 21., 12:18

Az amerikai katonákat oroszok váltják Nigerben

Az USA pénteken megerősítette csapatai kivonását Nigerből. Az elkövetkező hónapokban több mint 1000 katona hagyja el az országot.

Menjetek haza
Az amerikaiak jelenléte ellen tiltakozó nigeriek
Fotó: X (Twitter)

.A katonai junta, amely jelenleg hatalmon van a száhel-menti országban, március közepén mondta fel az amerikaiakkal kötött szerződést. A franciák is kivonultak az országból még a tavalyi puccs után, a junta pedig erősíti kapcsolatait a Kremllel.

Az amerikai média diplomáciai forrásokra hivatkozva pénteken számolt be az amerikai csapatok kivonásáról. Az amerikaiak és a junta által beiktatott Ali Lamine Zeine miniszterelnök

tárgyalásokat kezdtek, hogy megkezdjék az amerikai csapatok Nigerből való rendezett és felelősségteljes kivonásának tervezését".

A junta márciusban az RTN állami televízióban jelentette be az amerikai csapatok kiutasítását:

Az USA jelenléte Niger területén törvénytelen, és sért minden alkotmányos és demokratikus szabályt..."

- mondta Amadou Abdramane, a junta szóvivője.

Az amerikaiak elveszítik azt a nagy légi bázist, ahonnan a Száhel-övezet (a Szahara déli peremén fekvő terület) országait figyelték. Ezt a területet évek óta sújtják a különböző iszlamista csoportok terrorista akciói, amelyek közül néhányan az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz tartozóknak vallják magukat.

A hatalom tavaly júliusi átvétele óta a nigeri junta - csakúgy, mint a mali és a burkina fasói katonai vezetés - kiutasította a francia és más európai erőket, és Oroszországhoz fordult támogatásért. Tavaly decemberben a junta által kinevezett miniszterelnök, Ali Lamine Zeine Moszkvába utazott, hogy katonai és gazdasági kapcsolatokról tárgyaljon.

A múlt héten katonai kiképzők és az orosz védelmi minisztérium személyzete érkezett Nigerbe - jelentette a Reuters az RTN állami műsorszolgáltatóra hivatkozva.

Nagy csalódás Európának
Putyint éltetik egy nigériai tüntetésen
Fotó:  X (TWITTER)
Franciaország már tavaly elhagyta egykori gyarmatát

Szeptemberben a puccsisták több hétig túszként tartották fogva a francia nagykövetet a nagykövetségen. Emmanuel Macron francia elnök tarthatatlannak minősítette az országban kialakult helyzetet, és bejelentette a csapatkivonást.

A hadsereg tavaly júliusban ragadta magához a hatalmat Nigerben, amikor őrizetbe vette a demokratikusan megválasztott elnököt, Mohamed Bazoumot, arra hivatkozva, hogy nem képes szembenézni az ország romló biztonsági és gazdasági helyzetével. Abdourahaman Tiani, Bazoum elnöki gárdájának korábbi vezetője vette át a katonai junta irányítását.

A nigeri katonai puccs nagy riadalmat keltett a nyugati hatalmak és a demokratikus afrikai államok körében, mivel attól tartanak, hogy a Száhel-övezetben a dzsihadista csoportok további megerősödéséhez vezethet.

Niger egykori francia gyarmat, amelyet tavalyig a Nyugat utolsó megbízható partnerének tekintettek a térségben a dzsihadisták elleni harcban.

Franciaországnak azonban azért is kellemetlen a kialakult helyzet, mivel egykori gyarmatait anyagi függőségben tartotta és jelentős bevételekre tett szert az ott megtermelt javakból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.