2024. március 15., 15:49

Az amerikai elnöknek engedélyt kell kérnie?

A mandiner.hu közöl összeállítást arról, hogy Joe Biden amerikai elnök hogyan kommunikálhat a sajtóval.

Joe Biden
Fotó: TASR/AP

Joe Biden Michigan államban kampányolt csütörtökön, mikor a sajtó füle hallatára megkérdezte a stábját, hogy válaszolhatna-e a közönség néhány kérdésére. A stábjának egyik tagja igennel felelt neki, azonban jelzett a munkatársainak, akik gyorsan a kampánybuszokhoz terelték  a sajtó munkatársait, nehogy kérdéseket tehessenek fel.

A héten ez már a második alkalom volt, hogy Biden elnök engedélyt próbált kérni arra, hogy válaszolhasson az újságírók kérdéseire, de a stábja megakadályozta. Biztos jó okuk volt rá.

Hétfőn New Hampshire államban egy rendezvényen az elnök a beszéde befejezése után megkérdezte: „Szabad válaszolnom néhány kérdésre?” Mire a stábja egyik tagja gyorsan közbelépett, és a közvetítés el lett vágva.

Az elnök stábjának tagjai hírhedten megtesznek mindent, hogy megakadályozzák az elnököt: nehogy rögtönzött válaszokat adjon a szavazók vagy az újságírók kérdéseire. Az elnök tanácsadói jobban kedvelik az előre leegyeztetett kérdéseket. Két éve egy emlékezetes alkalommal egy elnöki tanácsadó húsvéti nyuszi jelmezben akadályozta meg Bident, hogy beszélgethessen az egybegyűltekkel.

Joe Biden elnöksége alatt alig adott interjút, és sajtótájékoztatókat is csak ritkán tartott, ahol főleg leegyeztetett kérdésekre válaszolt. Az elnök gyakran bakizik, rendszeresen megakad a beszédeiben, ezért a stábja arra törekszik, hogy csak előre megírt szövegeket olvasson fel és ne improvizáljon. 

A New York Times nemrég megjelentetett egy cikket, miszerint az elnök újraválasztási kampánya során kiengedik a védőburokból Bident, hogy így közelebb kerülhessen a szavazókhoz. Egyelőre azonban úgy tűnik a stábja nem követi a meghirdetett stratégiát. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.