lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. február 22., 14:13

Az albán parlament jóváhagyta a migránstáborok létesítésére vonatkozó, Olaszországgal kötött megállapodást

Az albán parlament csütörtökön - az ellenzéki képviselők és emberi jogi szervezetek tiltakozása ellenére - jóváhagyta az Olaszországgal migránsbefogadó táborok albániai üzemeltetéséről kötendő megállapodást.

migránsbefogadó táborok Albánia parlament
Fotó: TASR/AP

A szocialista többségű törvényhozás 77 igen szavazattal hagyta jóvá a tervet, ellenszavazat nem volt, a konzervatív képviselők füttyögéssel igyekeztek megzavarni a szavazást.

A törvényt Bajram Begaj elnöknek kell majd ezt követően ratifikálnia.

Edi Rama albán és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök novemberben kötött kormányközi megállapodást ellátóközpontok létesítéséről Albániában a tengeren érkezők fogadására, hogy levegyék a bevándorlási ügyek feldolgozásának terhét Olaszországról, ahol tavaly már közel megduplázódott az illegálisan partra szállók száma az előző évhez képest.

Az egyezmény értelmében Olaszország két tábort tartana fenn Albániában évente 36 ezer bevándorló ellátására és ügyének feldolgozására. A két albániai tábor olasz fennhatóság alatt állna, és olasz személyzet üzemeltetné. Az egyik tábor az érkezés utáni regisztrációs és ellenőrzési feladatokat látná el, a másikban a menedékjog iránti kérelmek elbírálásának idejére szállásolnák el az érkezőket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.