2021. augusztus 21., 14:32

Az afgán bevándorlóktól tartva újabb kerítést épített Athén

Görögország befejezte negyven kilométer hosszú kerítésének az építését a Törökországgal közös határán, s új megfigyelő rendszert épített ki, hogy megállítsa az illegális bevándorlókat. 

Már a görögök is
Fotó: Facebook
Görög határkerítés

A hatékonyabb védekezésre azért van szükség a görög hatóságok pénteki bejelentése szerint, mert félő, hogy több tíz-, illetve százezer ember menekül el Afganisztánból a szélsőséges tálibok hatalomátvétele következtében. Görögország 2015-ben, a szíriai menekültválság idején már megtapasztalta a migrációs áradatot, s nem akarja az események megismétlődését.

2015-ben mintegy 860 ezer illegális bevándorló érkezett Görögország szárazföldi és tengeri határaihoz Törökország felől, ez a szám azóta minden évben fokozatosan csökkent, különösen a 2019-ben hatalomra került konzervatív kormány lépett fel határozottan a migrációval szemben. Míg abban az évben még 75 ezer illegális határátlépési kísérlet történt, tavaly 15 ezer – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból.

Nem várakozhatunk passzívan a lehetséges becsapódásra. Határaink biztonságosak és sértetlenek maradnak"

– nyilatkozta újságíróknak Mihalisz Hriszohidisz polgárvédelmi miniszter. Az új határzár a már meglévő 12,5 kilométer hosszú kerítés meghosszabbítása.

Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy Görögország nem tud és nem is akar az EU bejáratává válni az oda igyekvő menekültek és bevándorlók előtt. Nem jöhetnek be emberek milliói Afganisztánból az Európai Unióba, Görögországon keresztül semmiképpen sem"

– mondta a napokban Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter. Az athéni kormány egyértelművé tette: ha kell, kitoloncolja az országból az illegálisan érkező afgánokat is.

Törökország is 295 kilométer hosszú falat épít az Iránnal közös határára, hogy kívül tartsa az Afganisztánból érkező menedékkérőket.

Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa migránsraktárává válni"

– jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török államfő még csütörtök este, emlékeztetve arra, hogy Törökország több millió szíriai menekültnek ad otthont évek óta. Erdoğan pénteken telefonon egyeztetett Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, s arra figyelmeztetett: elkerülhetetlen lesz az újabb bevándorlási hullám, ha Iránban és Afganisztánban nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket.

Emlékezhetünk, amikor 2015-ben, a migrációs válság csúcsán Magyarország épített határkerítést, a nemzetközi baloldal gyakorlatilag a fasizmus újraéledését vizionálta. Mindennek elmondtak minket azért, mert megvédtük hazánk és az unió külső határát. Most érdekes módon nem jönnek szakmányban az elítélő nyilatkozatok Brüsszelből, és nem tiltakoznak a Soros-féle álcivil szervezetek sem"

– közölte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő június 21-én a Facebook-oldalán. Mint írta: Gál Kinga képviselőtársával írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy elismerik-e a görög határkerítés hatékonyságát, és ha igen, megteszik-e ugyanezt a magyarral. Azt is tudni szeretnénk, hogy hozzájárultak-e a görög kerítésépítés költségeihez, és ha igen, terveznek-e hasonló hozzájárulást a magyar határzár költségeihez, ami szintén uniós külső határokat véd”

– írta.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.