lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. június 23., 16:42

Ausztria nem hajlandó még több pénzt adni az EU-nak

Ausztria elutasítja az Európai Bizottság kérését és nem hajlandó még több pénzt küldeni az EU-nak - szögezte le Karl Nehammer osztrák kancellár az Ö1 osztrák műsorszolgáltatónak adott péntek reggeli interjújában.

Osztrák kancellár
Karl Nehammer osztrák kancellár
Fotó: Bundesministerium für Finanzen

A kancellár hangsúlyozta, hogy a befizetendő összegek növelése előtt a meglévő pénzügyi alapok felhasználása kéne, hogy a bizottság prioritása legyen. Példaként említette a kohéziós és az újjáépítési alapokat, valamint megemlítette, hogy a felhasználások során nagyobb figyelmet lehetne fordítani a spórolásra és a költséghatékonyságra is.

Az Ö1 rádió Morgenjournal című műsorában ugyanakkor megemlítették, hogy az Európai Bizottság azzal indokolta a kérelmet: a meglévő alapok nagy része - Nehammer szerint mintegy 480 milliárd euró - már le van foglalva és le is hívható.

A bizottság emellett emlékeztetett, hogy a meglévő pénzek felhasználását rendeletek szabályozzák, így azokat nem lehet akármire fordítani.

"Jó volna, ha az Európai Bizottság bemutatná, miként tervezi a pénzek átmozgatását - akkor majd meglátjuk, hogy ez gyakorlatban is tényleg a tagállamok javát szolgálná-e" - fogalmazott Nehammer a rádiónak.

Az Európai Bizottság kedden arra kérte az 27 uniós tagállamot, hogy a 2027-ig tartó költségvetési időszak keretét 66 milliárd euróval toldják meg.

Az összeg - mely a bizottság szerint az Ukrajnát, a bevándorlást és a gazdasági versenyt érintő ügyvitelt könnyítené meg - Ausztriának 1,6 milliárd euró többletkiadást jelentene.

Magnus Brunner osztrák pénzügyminiszter már a javaslattételkor elutasította a bizottság javaslatát, mondván: Ausztria nettó befizető tagországként nem tudja elfogadni az uniós alapok növelését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.