magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. december 4., 09:37

Ausztráliai jogi hercehurca

A Pell-perről tudósító ausztrál sajtóorgánumok és újságírók egyelőre sikertelenül támadják azoknak a vádaknak a legnagyobb részét, miszerint megsértették a tárgyalásról és az ítélethirdetésről szóló bírósági hírzárlatot. Victoria állam legfelsőbb bírósága ugyanis csak nyolc vádat ejtett pénteken azon 87 közül, amely a Pell-pert tárgyaló bíróság megsértésére vonatkozik.

George Pell ausztrál bíboros
George Pell ausztrál bíboros
Fotó: ASANKA BRENDON RATNAYAKE/AFP

George Pell bíborost 2018 decemberében bűnösnek mondta ki egy victoriai kerületi bíróság ötrendbeli szexuális visszaélés miatt, de előtte a bíróság megtiltotta a sajtónak, hogy tudósítson a tárgyalásról és az ítélethirdetésről, nehogy az befolyásolja a bíboros elleni következő pert. Ezt a kilátásba helyezett második pert később törölték, ráadásul az ausztrál felsőbíróság idén áprilisban megsemmisítette a 2018-as ítéletet is, felmentette a bíborost a vádak alól, de akkor ő már több mint egy évet töltött a börtönben.

Tizenkét sajtóorgánum - köztük a Sydney Morning Herald, az Australian Financial Review, a 2GB rádió és a Channel Nine - és 18 újságíró került november elején az állami legfelsőbb bíróság elé azzal a váddal, hogy együtt 87-szer megsértették a kerületi bíróságot a hírzárlattal kapcsolatos végzés megszegése által.

A vádlott sajtóorgánumok és az újságírók ügyvédjei ennek a pernek a kezdetekor három kérvényt is benyújtottak a bíróságnak a vádak törlésére vonatkozóan. Ezekre a kérvényekre válaszul a victoriai legfelsőbb bíróság pénteken nyolc vádat törölt, de 79-et jogosnak mondott ki, így a média ellen folyó per ezekben a vádpontokban folytatódik, és a következő tárgyalás januárban lesz.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.