Ausztráliában felhagytak a helyi fejlesztésű vakcina klinikai tesztelésével

2020. december 11., 11:00
ma7 | MTI

Ausztráliában felhagytak a Queensland egyetem és a CSL biotechnológiai cég által  közösen kidolgozott vakcina klinikai tesztelésével, mert több résztvevőnél hamis HIV-teszteredményt mutatott - közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken.

Ausztrália-coronavirus
Fotó: Archívum
Illusztráció

Mint mondta, tudományos javaslatra nem folytatják tovább a fejlesztést. A helyi oltóanyag egyike volt négy, fejlesztés alatt álló vakcinának, amelyekre az ausztrál kormány megrendelést adott le. Egy megállapodás alapján Canberra 51 millió adagot biztosított volna magának. A CSL hangsúlyozta, hogy a klinikai teszteken résztvevők egyike sem lett HIV-fertőzött.

"Szeretném ezen a helyen kiemelni, hogy nincsenek káros egészségügyi reakciók és nincs semmilyen mód arra, hogy a vakcina HIV-fertőzést okozzon" - ismertette Andrew Nash, a CSL vezető tudományos szakértője. Hozzátette: a vakcinába beépítették a HIV-vírus egyik proteinjének a töredékét.

"Bár az egyetem kutatói megállapították, hogy a töredék fehérje egyáltalán nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot azok számára, akiknek beadták az oltóanyagot, ugyanakkor részleges antitest választ azonosítottak a teszt résztvevőinél" - közölte Greg Hunt egészségügyi miniszter. Kifejtette, hogy ez közrehathat egyes HIV-tesztekkel, amelyek éppen ezeket az antitesteket keresik, és így hamis teszteredményt produkálnak. Mint mondta, ez a kockázat ismert volt a fejlesztés elejétől fogva és arról tájékoztatták a tesztalanyokat is.

Egy másik szakértő arról beszélt, hogy megoldható lenne a probléma, de nem egyhamar, márpedig ellenanyagra most van szükség.

Morrison közölte, hogy a kormány megnövelte a többi fejlesztés alatt álló vakcinára vonatkozó megrendeléseket: az AstraZeneca esetében 33,8 millióról 53,8 millió dózisra a Novavax esetében pedig 40 millióról 51 millióra. A 25 millió lakosú Ausztráliában mintegy 28 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 908-an hunytak el a kórban.