2022. február 12., 14:43

Ausztráliában és Új-Zélandon ismét tiltakoztak a védőoltások ellen

Ismét útlezárásokkal tüntettek szombaton Ausztráliában és Új-Zélandon a koronavírus elleni oltási kötelezettség ellen.

Új-Zéland tiltakozás védőoltás
Fotó: TASR/AP

Az ausztrál fővárosban, Canberrában mintegy tízezer tüntető gyűlt össze, ami miatt

le kellett mondani egy népszerű jótékonysági könyvvásárt, leállt a forgalom és útlezárások keletkeztek.

A rendőrség három embert őrizetbe vett, de

komolyabb rendbontások nem voltak.

Az új-zélandi fővárosban,

Wellingtonban több száz tüntető gyűlt össze a parlament közelében,

a szakadó eső ellenére. A kanadai kamionosok példáján felbuzdulva a tüntetők teherautóikkal, furgonjaikkal és motorkerékpárjaikkal elfoglaltak és elzártak több utcát.

A demonstráció mértéke viszonylag csekély volt,

már csak azért is, mert Ausztráliában és Új-Zélandon a lakosság túlnyomó többsége támogatja a védőoltásokat. A koronavírus elleni vakcina ellen tiltakozó mozgalom azonban továbbra is kitart, a gyűlések időnként erőszakba torkollnak.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a tüntetőknek joguk van tiltakozni, és arra kérte őket, hogy ezt békés és tiszteletteljes módon tegyék. Megjegyezte, hogy a legtöbb oltási kötelezettséget az egyes államok és területek írták elő, nem a szövetségi kormány.

A szövetségi kormány tavaly írta elő a védőoltásokat az idősek gondozásában dolgozók, a fogyatékkal élők és az egészségügyi rendszerben magas kockázatú helyzetekben dolgozók számára. A legtöbb állam és terület szélesebb körű kötelezettségeket írt elő, a be nem oltottakat kitiltotta az éttermekből, a koncertekről és számos nyilvános helyről.

Anthony Albanese ausztrál ellenzéki vezető egy sydneyi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gyűlések nem fognak széles körű támogatást kapni. „Menjenek haza” - mondta a tüntetőknek.

Az új-zélandi média felvételein látható, amint egy embert hordágyon visznek el a tüntetésről mentők és rendőrök. Szombaton késő estig nem történt letartóztatás a rendőrség szerint, amely csütörtökön több mint száz embert vett őrizetbe.

Új-Zélandon szombaton 454 koronavírus fertőzést regisztráltak. Az ötmillió lakosú Új-Zéland a járvány kezdete óta valamivel kevesebb mint 19 ezer megerősített megbetegedést és 53 halálesetet vettek nyilvántartásba. A jogosultak mintegy 94 százaléka be van oltva, és az első vonalbeli munkakörökben dolgozók egy része számára kötelező az oltás.

Ausztráliában, amely még ebben a hónapban megnyitja határait a turisták előtt, a 16 éves és idősebb korosztály 94 százaléka kétszeresen be van oltva, de az ország még mindig küzd a rendkívül fertőző omikron variáns hullámával. Szombaton legkevesebb 65 koronavírusos halálesetet jelentettek Ausztráliából.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.